Alig volt készpénze Michael Jacksonnak

2009.07.01. 13:35
Óriási vásárlási rohamot indított el az Egyesült Államokban Michael Jackson váratlan és rejtélyes halála: az énekes albumaiból négy nap alatt több mint 415 ezer fogyott, ennek felét az internetről töltötték le. 567 millió dolláros vagyona volt, készpénze volt

Az énekesnek 567,6 millió dolláros vagyona volt befektetésekben. Ebbe a Neverland birtok, részesedése a Sony/ATV Music Publishingban, autók, műkincsek és gyűjtemények tartoztak. A Sony/ATV katalógusba olyan zenei szerzői jogok tartoznak, mint a teljes Beatles-gyűjtemény. A felerészben birtokolt katalógus volt a zenész vagyonának legértékesebb eleme, ami 390,6 millió dollárt ér. A Neverland birtokot 33 millió dollárra értékelték, míg Jackson autói, régiségei, gyűjteményei és egyéb tárgyai 20 millió dollárt kóstáltak.

A kimutatást készítő washingtoni székhelyű cég, a Thompson, Cobb, Bazilio and Associates szerint két éve az énekes adóssága elérte a 331 millió dollárt, de "könyvelése" így is 236,6 millió dolláros pozitív mérleget mutatott. Az ötoldalas jelentés szerint Jacksonnak mindössze 668 ezer dollárnyi készpénze volt.

415 ezer eladott album

Ahogy az várható volt, pár nap alatt a lemezeladások csak Michael Jacksonról kezdtek szólni. A Billboard eredményei alapján tízből kilenc helyén Michael Jackson valamelyik albuma áll.

A június 25-én elhunyt énekesnek nyolc saját és egy Jackson 5-os albuma került fel a listára. A legtöbbet a The Essential Michael Jackson című albumból vásároltak. Michael Jackson szólóalbumaiból 415 ezret vásároltak, aminek az 58 százaléka letöltésekből jött össze. A 75 dalt tartalmazó digitális eladások után összeállított listán 25 dalt jegyez a popkirály, de a Black Eyed Peas I Gotta Feeling című számát nem tudta megverni a Thrillerrel.