Vak tolvajok, debil villanyszerelők, armageddon a népi kreativitásban

2009.08.01. 10:49
Tele voltunk savanyú szorongással, hogy talán túlságosan is feladjuk a leckét drága nézőinknek, amikor arra kérjük őket, hogy készítsenek szórakoztató videókat vagyonvédelem és baleset-megelőzés témakörben. Aztán persze megint kiderült, hogy nemcsak gyufát és hidrogénbombát tud feltalálni a magyar, hanem mozgóképet is. Íme pályázatunk győztesei.

Tudta-e Ön, hogy a villanyszerelői képesítés nem jár okvetlenül a selyemmakiénál komplexebb kombinatív logikával? Hogy lehet gyengeelméjűként is overált viselni? Persze hogy tudta, a hülye iparos képe mélyebbre égett a kollektív tudatunkba, mint a köztől lopás öröme. Ezért is ajánljuk feltétlenül a Kapcsoló című drámát, ami 35 másodpercben tanít meg mindent a kezeslábasos ördögökről.

"Megállás után ne felejtsük el a jármű világítóberendezéseit üzemen kívül helyezni" Ilyen nikotinosbajusz-szagú narráció szórakoztat az Autofília pályáműve alatt, ami bikkfanyelvében és kőmosott, monokróm képi világában is tökéletesen idézi a kommunizmus andalító ismeretterjesztő filmjeit. Ha gyerekként sokat ült tollas ingzsebű műszaki értelmiségiek ölében, vagy sose, de érdeklik a Trabant Cabriók, ez az ön ideális versenyműve.

A gyerekkor csodálatos, ekkor a szervezet még új szövetet és szaladást készít a bevitt táplálékból, míg később csak zsírt, neurózist és székletet. A Kölyökszemmel vidám és ötletes munka, még úgynevezett trükkfelvételeket is tartalmaz, ráadásul egyértelműen sok gondolkodás és munka árán keletkezett, amit nagyra értékelünk. A főhősnek ezúton is jobbulást kívánunk a forgatás során szerzett véraláfutásaihoz, bár ennyi idősen talán már a forgatás végére lezárult a hámosodás.

Mi volt ez az egész?

Az Indavideó a Generali a Biztonságért Alapítvánnyal közösen videópályázatot írt ki, vagyonbiztonság és otthoni balesetek témában. A pályázat 10 héten át futott, 37 filmmel neveztek. A pályaműveket eddig
120 000-en látták.

Hosszú női lábbal és aranyos kutyával készült filmet minden tévé szívesen lead vasárnap délután. Tovább növeli a művészi értéket, ha a celluloid minden kockája szétfeslik a temérdek átgondolt mondanivalótól. A Vagyonvédelmi tuti tippek a karcos borzongás és az elismerő hümmögés hullámain ringatta a zsűrit. Végül arra jutottunk, hogy a súlyos amatőr báj és a rengeteg konkrét tanács miatt okvetlenül díjat érdemel.

És akkor a győztes. Már egyetlen malteros kezeslábas is elegendő ahhoz, hogy elfogjon minket a balsejtelem. Tucatnyi munkás egyidejű felbukkanása okkal kelt világvége-hangulatot. A Peches ember tökéletes burleszk, következetesen nyomja egyre lejjebb és lejjebb a főszereplőjét a balszerencse emésztőgödrében. Nemcsak nagyon jól megcsinált film, hanem végig nagyon vicces is, büszkék vagyunk, hogy tízezerszám szolgálhatjuk ki füstölő médiaszervereinkről.

Győzteseink a Generali a Biztonságért Alapítvány jóvoltából egy-egy elpusztíthatatlan GoPro akciókamerát kapnak ajándékba. A fődíjat nyerő Peches ember készítői egy Apple iMac-en vághatják következő pályaművüket, már alig várjuk. Ha videózás közben netán felébredne önben a mindent jobban tudó kreatív szkíta, ne engedje az energiáit kritikus kommentekre fecsérlődni, hanem ragadjon kamerát, és készítsen jobbat. Egy héten belül új pályázat indul az indavideón, más témában, ott serkentőszert és autót lehet majd nyerni. Már gyűtjheti az inspirációt.