Disneyland épül Sanghajban

2009.11.05. 10:28
A Disney amerikai élményparkjainak forgalma megcsappant a gazdasági válság miatt, ezért öt éven belül újat nyitnák Kínában. Az Egyesült Államokon kívül eddig Tokióban, Párizsban és Hongkongban létesítettek Disneylandet.

Négy-öt év múlva felépül a sanghaji Disneyland, jelentették be csütörtökön. A kínai központi kormány alig két héttel Barack Obama amerikai elnök látogatása előtt bólintott rá a megaprojektre, aminek a 19 milliós dél-kínai metropolisz ad majd otthont. A park területét nagyjából hét-tíz négyzetkilométerre tervezik, a beruházás becsült értéke 25 milliárd jüan, azaz 680 milliárd forint lesz.

A hírre a tervezett helyszín közelében megugrottak az ingatlanárak. Másfél órával a bejelentés után a szomszédban lévő 56 500 négyzetméteres földterületet a kikiáltási ár 264 százalékán, 1,2 milliárd jüanért (32 milliárd forint) adtak el egy árverésen.

Robert Iger, a Disney elnöke szerint a beruházás engedélyezése mérföldkő a vállalat számára. Tokió, Párizs és Hongkong után a sanghaji lesz a Disney negyedik élményparkja az Egyesült Államokon kívül. A kaliforniai központú amerikai cég élményparkjai megszenvedték a gazdasági válságot, a pénzügyi év harmadik negyedében tizenkilenc százalékos visszaesést jelentettek.

"A kínai gazdaság gyorsan fejlődik, és a hatalmas tartalékokkal rendelkező kínai piac el fogja tudni tartani a két egymáshoz közeli Disneylandet" - mondta Rita Lau, a különleges közigazgatási övezet kormányzatának gazdasági és kereskedelmi ügyekben illetékes magas rangú tisztségviselője.

Hongkongban 2005-ben épült meg az élménypark, amelyet a szárazföldi Kína mellett Délkelet-Ázsia különböző részeiből keresnek fel látogatók. 2008-ban 4,5 millió érdeklődőt vonzott, megnyitása óta összesen 15 millió ember fordult meg ott.

"A kínai emberek elmennek majd egyszer, kétszer, hogy megtapasztaljanak valami újat, de nem hiszem, hogy folyamatosan fognak látogatni egy egyszerű amerikai élményparkot, aminek semmi köze a saját kultúrájukhoz" - jósolta viszont Szun Csö, a pekingi Csinghua Egyetem Kína-Amerika kapcsolatok kutatóközpontjának igazgatója.