Nem ér már annyit Michael Jackson

2009.11.11. 13:40
Augusztusban állítólag még több millió dollárért kelt el Andy Warhol Michael Jacksont ábrázoló egyik képe, addig egy ugyanilyen alkotást novemberben csak alig több mint 800 ezer dollárért vittek el.

Egy gyűjtő 812 500 dollárért vásárolta meg Andy Warhol pop-art művész Michael Jacksont ábrázoló alkotását a Christie's aukciósház árverésén.

Az árverési ház előzetesen 500 és 700 ezer dollár közé becsülte a portré árát. Az énekest a Thriller-korszakban ábrázoló képre egy névtelen gyűjtő adta a legmagasabb ajánlatot a kedd esti liciten, és az eladó is névtelenségben maradt. Ő a kilencvenes években az Andy Warhol Alapítványtól vásárolta a portét, de nem fedték fel a kilétét.

Az 1984-es keltezésű mű mosolygó, hajában piros és sárga csíkokat viselő Jacksont ábrázol.

K EPA20090805074

Egy pontosan ugyanilyen képet árverezett el egy másik New York-i galéria augusztus közepén. (Warhol sok képéből, nyomatából több példányt készített, ezeket kézjegyével és sorszámmal látta el, hogy így védekezzen a hamisítás ellen, és védje a művek értékét.) Akkor a galéria 10 millió dollárra becsülte a képet, és bár a pontos eladási árat nem árulták el, csak annyit mondtak, hogy az „aukció rendkívül sikeres volt, a vevő milliókat fizetett“.

A 76-szor 66 centiméteres képért a Sotheby's egyik májusi aukcióján 278 500 dollárt fizetett egy ismeretlen licitáló, aki a popsztár júniusi halálát követően újra eladásra kínálta a Warhol-művet. Mindez azt jelenti, hogy vagy az augusztusban milliós bevételről nyilatkozó aukciósház túlzott, vagy a halálhír utáni túlzott érdeklődés után a piac megnyugodott, és már nincs akkora érdeklődés a Jackson-relikviák iránt.