Beyonce hat Grammy-díjjal gazdagodott

2010.02.01. 09:14
A legjobb albumért járó szobrot nem Beyonce kapta, hanem Taylor Swift, de így is előbbi lett a gála legnagyobb sztárja.

Magyar idő szerint ma hajnalban adták át az 52. Grammy-díjakat Los Angelesben. A zenevilág Oscarjának is nevezett Grammyt idén 105 kategóriában osztották ki, amelyek közül csak a legfontosabbnak ítélteket mutatták meg a CBS televíziós társaság élő műsorában. (A nyertesek teljes listáját itt lehet elolvasni.)

Beyonce Knowles a Single Ladies (Put a Ring On It) című slágerével megnyerte az év legjobb dalának és az év legjobb R&B dalának járó díjakat, ugyanezzel a dallal lett a legjobb R&B énekesnő, és a dalt tartalmazó anyaga lett az év albuma is. A Halo című videójáték egyik betétdaláért őt illette az év popénekesnőjének járó díj, a Cadillac Records című filmben énekelt At Last című számért pedig a legjobb tradicionális R&B előadónak járó szobrot vehette át. Hat díjat egy Grammy-gálán női előadó még soha nem kapott.

Taylor Swift mindössze két lemezt adott ki eddig, de eladott belőlük tízmillió példányt, így nem csoda, hogy az év lemeze díját neki ítélte az amerikai zeneakadémia tagsága, és besöpörhette a legjobb countrydalnak, -lemeznek és -énekesnőnek járó elismeréseket is. A Kings of Leon Use Somebody című számát tartalmazó kislemez is szobrot nyert az év kislemeze kategóriában, de ők kapták a rockkaterória három további díját is (év zenekara, év dala, év lemeze).

A hard-rock zenekarok között az AC/DC végzett az élen War Machine című szerzeményével, a Judas Priest a Dissident Agressor című szám előadásáért lett az év metálelőadója. Bármilyen furcsa is, de ez a két zenekar most kapott először Grammyt.

A gálán számos jelölt és meghívott vendégelőadó is fellépett, például Jamie Foxx, Slash Drake, Eminem, Lil Wayne, Travis Barker, Jeff Beck, Imelda May, a Green Day, Roberta Flack, Elton John, Jennifer Nettles, Beyoncé, a Black Eyed Peas, Bon Jovi, a Dave Matthews Band, Lady Antebellum, Lady Gaga, Maxwell, Pink, Taylor Swift és a Zac Brown Band. Michael Jackson emléke előtt Celine Dion, Jennifer Hudson, Smokey Robinson, Carrie Underwood és Usher tisztelgett.