Mégis marad a Pécsi Balett vezetője

2010.02.10. 19:53 Módosítva: 2010.02.10. 20:01
Mégis a helyén marad Vincze Balázs, a Pécsi Balett előző héten leváltott vezetője. Az önkormányzatnál felháborodtak a Pécsi Nemzeti Színház igazgatójának előző heti döntésén.

Visszavonta a Pécsi Balett vezetőjének leváltásáról napokban hozott döntését a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója. Balikó Tamás állítása szerint levélben tájékoztatta a polgármestert döntéséről, Vincze Balázs ugyanakkor azt mondta, hogy egyelőre nem kapott hivatalos értesítést visszahelyezéséről.

Balikó kifogásolta, hogy az önkormányzat beavatkozott igazgatói hatáskörébe. Szerda délelőtt a városi kulturális bizottság napirendjére tűzte a Pécsi Balett körül kialakult helyzetet.

Révész Mária, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke korábban elképesztőnek nevezte Vincze Balázs leváltását. A hírt közlő Új Dunántúli Naplónak az előző héten arról beszélt, hogy a Vincze vezette társulat jó munkáját sikeres bemutatók jelzik, Vinczének még fegyelmije sem volt, így a döntést semmi nem indokolja.

Az Új Dunántúli Napló csütörtökön adott hírt arról, hogy a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója leváltotta Vincze Balázst és Kováts Tibort, az Állami Balett Intézet tanárát nevezte ki a Pécsi Balett vezetőjének. A direktor a lépést azzal indokolta, hogy az elmúlt két évben csaknem a felére csökkent a színház balettelőadásainak nézettsége.

Másrészt az Európa Kulturális Fővárosa program évében a külföldi közönségre fokozottan oda kell figyelni, a Pécsre irányuló megkülönböztetett érdeklődést ki kell használni, Kováts Tibornak pedig kitűnő szakmai kapcsolatai vannak Nyugat-Európában, ő egy olyan nemzetközi hírű táncszakember, aki ért az üzlethez is, mondta.