A legnagyobb tirpákok lépnek fel a hajón

2010.04.27. 14:18 Módosítva: 2010.05.01. 12:13
A világ egyik leghíresebb és legellentmondásosabb tirpákja, Bobafett hazatér az ígéret földjéről, hogy több mint egy év kihagyás után újra koncertet adjon. A május elsejei A38-koncert akkora esemény, hogy még tirpákbuszt is indítanak Nyíregyházáról.

A koncert több okból is exkluzív. Először is azért, mert Bobafett, a kultikus nyíregyházi rapper nem sokkal azután kivándorolt Izraelbe, hogy megjelent az Aludni fogtál című albuma, amiben úgy megmondja a frankót, hogy olyat már rég nem hallottunk. A kivonulás miatt annak a több mint 12 000 embernek, akik meghallgatták (és vélhetően szerették) az albumát a wacuumairs.com-on, csak nagyon kevés lehetőségük volt élőben látni a mestert.

A másik ok az exluzivitásra pedig az, hogy Bobafett hazatérésének hírére újra összeáll a tavaly feloszlott nyíregyi punkegyüttes, a Los Tirpakos.

Bobakrome, Bobafett

Bobakrome első zenei formációját 1984-ben alapította, a Helytelen Helyzettel deszkás zenét játszottak, majd 2000-ben jutott el odáig, hogy Wacuumairs néven saját kiadót alapított. Ekkor készítette el az Otthoni zaj című, underground körökben közkedvelt albumát.

Nevéhez fűződik még az Akkezdet Phiainak legendás bemutatkozó albuma, az Akkezdet produceri munkája, ez 2004-ben jelent meg a Wacuumairsnél. Második saját albumát, a Direkt torzt 2005-ben adta ki, erről vicces módon a Drogriadó című szám a Magyar Honvédség drogellenes oktatófilmjének főcímzenéje lett.

A Wacuumairs összes kiadványa ingyen hallgatható volt a kiadó honlapján, Bobafettet is itt lehetett megismerni, ám a honlap sajnos egy ideje nem működik. Az Aludni fogtált itt még meg lehet hallgatni.

Bobafett, Bobakrome

Bobakrome már akkor találkozott Bobafettel Szarvason egy fesztiválon, amikor még lemeze sem volt, 1993-ban. Ekkor még mindketten Bobafettek voltak, az idősebb Bobafett már ismert volt a G.O.D.-ből, de aztán hogy ne legyen ütközés, megegyeztek, hogy egyiküket Krome-nak fogják hívni. Ezután sokáig nem találkoztak, mígnem 4 éve a Szigeten együtt iszogattak. "Mondta, hogy vannak szövegei, menjek ki hozzá Barcelonába, mindent áll" - emlékezik vissza Bobakrome. "Megnéztem a szövegeit, ez nagyon komoly, mondom, ebben én benne akarok lenni" - aztán kiment Barcelonába.

Egy széttört laptopon kezdte írni az Aludni fogtál zenéjét a hiphopproduceri képességeit már korábban bizonyító Bobakrome. Aztán hazajöttek, és négy plusz két óra alatt felvették hozzá a szöveget stúdióban. Azért plusz kettő, mert állítólag odament a stúdióba Bobafett Opi nevű haverja, és annyira bebaszott, hogy két órán keresztül nem tudtak vele mit kezdeni. Állítólag Opi elképesztő arc.

Az Aludni fogtálra még olyan emberek felkapták a fejüket, akik egyébként hidegrázást kapnak bármilyen magyar raptől. Az album két legnépszerűbb számát, a Nénikét és a Híradót a youtube-on is körülbelül 70 000-en látták.

A koncert kilenckor kezdődik a Lolka Bolka bemelegítésével, ami dj-zést jelent Ministryt meg Panterát meg "meg minden szart" nyomnak majd, remélhetőleg lesznek benne régi nyíregyházi zenék is. Ezután fellép a Los Tirpakos hardcore szettel, utánuk pedig a várva várt Bobafett-Bobakrom duó a Tirpakos közreműködésével. A végén Zomblaze és vendégei zenélnek majd. A koncert 1000 birodalmi dollárba kerül majd, ebből 500 lefogyasztható a pultnál.