Halott embereket árul a híres preparátor

2010.06.01. 11:14
A Body Worlds kreátorától most már otthonra is beszerezhetünk néhány jól kinéző szervet, vagy akár egy esztétikusan elkészített hullát is. A nemzetközi felháborodás miatt a bolt egyelőre nem nyithatott ki.

A német anatómus, Gunther von Hagens márnem csak kiállításokat szervez speciálisan kikészített halott emberekből. Mostantól akár házi kiálítást is rendezhetünk magunknak, mert a német orvos árulja is a kikészített emberi és állati részeket. A kevésbé bátrak kacsából készített metszeteket, krokodilállkapcsot (izmokkal együtt) vagy zsiráfcsigolyát vásárolhatnak.

Günther von Hagens nyilvános boncolás közben, a londoni East Enden
Günther von Hagens nyilvános boncolás közben, a londoni East Enden

A teljes élményre vágyók azonban emberi darabokat is beszerezhetnek. Egy emberi koponyaszelet 1500 euró, egy hosszában elvágott emberből kikészített metszet 15 ezerbe kerül. Aki dohányzó rokonát szeretné hatásos módszerrel leszoktatni, az 3600 euróért küldhet neki egy esztétikus tüdőt. A teljes élményre vágyók 57 ezer euróért vehetnek egy egész emberi hullát.

Nem minden termék vásárolható egyébként korlátlanul: egyes tipusokhoz csak szakemberek juthatnak hozzá, igaz, az nem derül ki, hogyan ellenőrzik a vásárlót. Az üzlet ugyanis nem egy barátságos hullaboltban zajlik, hanem postai úton. A preparátumokat a világ minden részére kiszállítják, állítja Hagens.

A 65 éves showman orvosként alapozta meg sikereit. 1977-ben fedezte fel a plasztináció eljárását, aminek során a test nedveit szilokonnal helyettesíti, így az eredetihez hasonló állapotban konzerválhatja a testrészeket. A tudományos eredményt felhasználva később kiállításokat szervezett anatómiailag feltárt holttestekből. Tevékenysége vihart kavart, miközben a világon több mint 26 millióan látogatták kiállításait.

A sikeren felbuzdulva egyre távolabb került a kezdeti, ismeretterjesztő tematikától. Legutóbb kipreparált, szeretkező párokból szervezett show-t, de ezt sok helyen már nem engedték bemutatni. Felháborodást keltett a félbevágott, 8 hónapos terhes nővel is, akinek méhében látható a magzat is.

Hagenset vádolták azzal, hogy a testek kínai és orosz börtönökből származó, kivégzett elítéltek, akik nem járultak hozzá, hogy ilyen célra használják fel maradványaikat. A vádat nem sikerült bizonyítani, de az ellenkezője sem derült ki. Ezért rendelkeztek úgy, hogy kiállításain fel kell tüntetni: a szervezők nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani a holttestek eredetét.

Az anatómus néhány éve már előrukkolt a hullabolt ötletével, de akkor a felháborodás miatt visszakozott. Hagens Plasztinárium nevű műhelyében boltot is szeretne működtetni. A lengyel határ közelében, a németországi Guben városában működő halottüzemében a nemzetközi felháborodás miatt most sem kezdhette meg a preparátumok árusítását. Így egyelőre levélben kell intézni a rendeléseket.