Kóbor János rapszodikus lemezt készít

2010.06.22. 10:09
Az Omega frontembere élete első szólólemezét készíti, és könyvet ír emlékeiről. A hangfelvételek keveréséhez többek között a legendás Abbey Road stúdióból érkeznek szakemberek, a könyv az év végén vagy 2011 első felében kerül a boltokba.

Kóbor János elmondta: az album szeptember 24-én jelenik meg, egy ismert német kiadó jelenteti meg a felvételt, amelyet világszinten szeretnének terjeszteni. A mesterszalag rövidesen elkészül, a lemezborítót tervezik. Az énekes kiemelte: a szólólemezen leginkább az Omega Időrabló, Gammapolis, V., VI. albumairól, valamint a legutóbbi lemezekről szerepelnek áthangszerelt számok, elsősorban azok, amelyek korábban nem lettek slágerek. Ezeket klasszikus zenével ötvözték, így jött létre a 17 tételes, 70 perces rapszódia.

Az albumon közreműködik Debreczeni Ferenc, az Omega dobosa, Szekeres Tamás gitáros, Gömöry Zsolt billentyűs, Küronya Miklós hangmérnök basszusgitáron játszik, és Benkő László, az Omega billentyűse is bekapcsolódott a felvételekbe a munka egy későbbi szakaszában.

A nagylemez jövőre élőben is színpadra kerülhet, arról, hogy melyik zenekarral, egyelőre zajlanak a tárgyalások. Kóbor János kitért arra, előreláthatóan 2012-ben, az Omega fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezik meg a jubileumi koncertet. A helyszín egyelőre bizonytalan, nem tudni, mi lesz a sorsa a Puskás Ferenc Stadionnak, ahol az eddigi négy nagy koncertet tartották.

Az énekes az életéről szóló, általa írt könyvéről közölte: leginkább arról szól, hogyan lett egy építészmérnökből a nehéz, végigszenvedett egyetemi évek után ötven éven keresztül rockzenész.

"A könyv megírását az motiválta, hogy úgy láttam, érdemes lenne egy rockénekes eddigi életét kitevő hét évtizedes időszakot, benne a pártállami korszakot is szubjektív szemüvegen, főleg az Omega fél évszázados karrierjén keresztül bemutatni. Csak közben jöttem rá, milyen nehéz dologra vállalkoztam, de most már jól haladok a kézirattal"" - jegyezte meg. Hozzáfűzte: a Kádár-rendszer Magyarországán akár még Nyugat-Európát is ideértve "az egyik legpezsgőbb volt a rockzenei élet, persze az árnyoldalak miatt nem lehet visszakívánni azokat az időket".

A Kóbor-kötet az év végén vagy jövő év első felében jelenik meg.