Michael Jackson a legjobban kereső halott híresség

2010.10.27. 10:46
A pop királyának is becézett énekes míg élt, soha nem került fel a Forbes magain éves celeblistájára, bezzeg halála után egy évvel még mindig többet keres, mint az idei lista 99 helyezettje. Az élők közül csak Oprah Winfrey előzi meg.

Jackson 2009 október 1. és 2010 október 1. között 275 millió dollárt keresett, ami több, mint a Forbes idén tizedik alkalommal összeállított, tizenhármas listájának többi résztvevője által összesen keresett pénz, sőt, meghaladja az AC/DC és a U2 ugyanezen időszak alatt összezenélt bevételét is. Jackson posztumusz keresete a Sony/ATV égisze alatt kiadott filmek és zeneművek után járó jogdíjakból, a This Is It című film bevételeiből és a saját életműve iránt feltámadó érdeklődésnek köszönhető eladások bevételiből tevődik össze.

A legjobban kereső halott hírességek:

1. Michael Jackson (popénekes) - 275 millió dollár

2. Elvis Presley (popénekes) - 60 millió dollár

3. J.R.R. Tolkien (író, nyelvész) - 50 millió dollár

4. Charles Schulz (Snoopy karakterének megalkotója) - 33 millió dollár

5. John Lennon (popzenész) - 17 millió dollár

A teljes lista itt olvasható.

A listán második helyezett Elvis Presley hatvanmillió dollárt termelt, főleg a Graceland nevű múzeum belépti díjainak és a Cirque du Soleil nagyszabású, a Király dalaira épülő előadásai révén. Az is segített a kassza megtöltésében, hogy Presley idén lett volna 75 éves, és a rajongók tonnaszámra vásárolták az arcmásával ellátott ajándéktárgyakat és best of-válogatásokat.

A hatodik helyen debütált Stieg Larsson regényíró, akinek Millennium-trilógiáját 44 nyelvre fordították le, és negyvenmillió példányban adták el világszerte. Larsson 2004-ben halt meg, de könyvei és az abból készült filmek (a svédek mind a hármat leforgatták már, az első amerikai remake-je még csak most készül) istenigazából csak az utóbbi egy évben termeltek jelentős bevételt, egészen pontosan 18 millió dollárt.

A halott hírességek legtöbbször imázsuk licenszjogaiból keresnek irdatlanul sokat, mint például a lista nyolcadik helyén található Albert Einstein vagy a 11. helyen tanyázó Steve McQueen, akinek az arcával az elmúlt 12 hónapban olyan márkák reklámozták termékeiket, mint a Dolce & Gabbana vagy a Tommy Hilfiger.