Demszky húszmillióval támogatja az A38-at

2007.01.16. 15:18
A Fővárosi Önkormányzat az alternatív ízlést támogatta. Hamarosan fellép Béla Fleck, Roberta Gambarini és Lee Scratch Perry.

Amszterdam és Moszkva mutatkozik be az idén az A38 Hajó My City című sorozatában, ismertették az ez évi rendezvényeket kedden a szervezők. Demszky Gábor főpolgármester bejelentette: a Fővárosi Önkormányzat húszmillió forinttal támogatja a programokat.

Sziget és a hajó

A My City című, európai városokról szóló sorozat 2005-ben indult, tavaly Václav Havel író, a Cseh Köztársaság volt elnöke Prágát, majd Kazimierz Marcinkiewicz korábbi lengyel miniszterelnök Varsót mutatta be.

Demszky Gábor a My City sorozatról elmondta, hogy az idén Amszterdam és Moszkva, jövőre Bécs, és Szófia vagy Ljubljana mutatkozik be a rendezvényeken, Budapest pedig ebben az évben Varsóban, 2008-ban Amszterdamban vendégeskedik.

A főpolgármester közölte, a Fővárosi Önkormányzat számára a Sziget mellett a legfontosabb az A38 Hajó, amely több mint kétezer kulturális és közéleti programot rendezett, kulcsfontosságú helyszíne a magyar és nemzetközi világzene, népzene, dzsessz, könnyűzene programjainak, a kortárs és kísérleti zenei produkcióknak.

Utalt arra, hogy abban a feszített költségvetési helyzetben, amikor 9 milliárd forintot kell megtakarítania a fővárosnak, az önkormányzat biztosítani kívánja a 20 millió forintos támogatást a hajó programjaihoz.

Demszky támogatja Lee Sratch Perryt

Demszky Gábor közölte, az A38 "nem a tömegízléssel hajózik", hanem ismeretbővítő, alternatív kulturális missziót teljesít.

"Ezt a missziót, a nemzetközi kulturális kapcsolatok erősítését kívántam támogatni a főpolgármesteri keretből" - tette hozzá. A Hajó az idén cserebemutatókat rendez, a Katona József Színházzal közösen. Jó a kapcsolata többek között a British Councillal, a Francia Intézettel, az Osztrák Kulturális Fórummal, a Cseh Centrummal, a Lengyel Kulturális Intézettel, koncertjeit számos televíziós csatornán sugározzák.

A mostani szezont a romániai Nadara indítja, majd a többszörös Grammy-díjas Béla Fleck, Roberta Gambarini, Lee Scratch Perry lép fel. A hajó vendége lesz Vernon Reid, Susana Baca, a Laibach, az Eberhard Weber és Enrico Rava vezette Europeans, Gilles Peterson, Richard Dorfmeister, a Pain of Salvation, Ken Hensley. A hazai fellépők között szerepel a Kiscsillag, a Quimby a Jambalaya, a Jazzpression, a James Brown Tribute Band, a Pannonia Allstars Ska Orchestra és Lajkó Félix.