A Yesterday minden idők legnépszerűbb dala Amerikában

2004.10.07. 12:52
Minden idők legtöbbet játszott brit dala lett Amerikában Sir Paul McCartney klasszikusa, a Yesterday, amely eddig nyolcmilliószor hangzott fel az amerikai rádiókban.
A BMI, az amerikai könnyűzenei szerzői jogdíjhivatal, amely a rádióktól és a tévéktől gyűjti be a jogdíjakat a lejátszott számok után, a londoni Dorchester hotelben nagyszabású gálán emlékezett meg a kétmilliónál többet játszott dalokról. Számításaik szerint az egyesült Államokban a Beatles Yesterday című száma volt a legnépszerűbb az utóbbi negyven évben.

Még azt is kiszámították, hogy a nyolcmillió Yesterday-bejátszás annyi, mintha az éppen negyven éve született dalt egyfolytában több mint 45 évig adnák.

A Yesterday tart még egy rekordot - ez már a Guinness Rekordok Könyvéből derül ki -: több mint háromezer előadó lemezfelvételén szerepel saját feldolgozásban, ami azt jelenti, hogy a Beatles-ballada minden idők legtöbbször feldolgozott szerzeménye.

Oroszlánok a listán

Az amerikai rádiók népszerűségi listáján az élmezőnyben van még John Lennon Imagine-je, amelyet ötmilliószor adtak le, ugyanúgy, ahogy az 1966-ban forgatott Szabadnak született című, oroszlánokról szóló film zenéjét, amit John Barry szerzett.

Az eredetileg Marilyn Monroe emlékére írt, majd a néhai Diana hercegnő emlékére átírt Candle in the Wind Sir Elton Johntól, négymilliószor hangzott el az amerikai rádiókban és televíziókban, ugyanúgy ahogy a Rolling Stones Honky Tonk Women című klaszsikusa is.