Drogos rovarok dalolják az új magyar himnuszt

A káromkodós repperek bevadulnak és elevenen kitépik az indexes riporterek szívét. Új Bëlga-lemez, ráadásul dupla, még ráadásabbul az egyik közülük gyereklemez, mindehhez ízesítőnek a Gomba Hölgyről trillázó Bada Dada. Olvassa el interjúnkat a magyar fiatalok és fiatal felnőttek első számú megrontóival, akik az új magyar himnusznak tartott számukban olyanokat dalolnak, hogy "egy-két-há, a kurva anyád / négy-öt-hat, szopd le a faszt!". Közben meg többet tesznek a magyar őstörténet népszerűsítéséért, mint egy bigbandre való akadémikus.
Rettentő dörzsöltek vagyunk, mondhatni hétpróbás zsiványok, de a Bëlga kétharmadával szűzen ültünk le beszélgetni, ugyanis sosem láttuk őket civilben. Züllött drogosok, sőt borzongató istentagadók lesznek hegyes fogakkal? Ki nem találnák, de nem azok. Még5lövés olyan, mint a legjobb gombfocis haverok a napköziből, mínusz a popszakáll, Tokyo meg kiköpött Lou Diamond Phillips, a La Bamba-Young Guns-időszakból. De lehet, hogy azért vették fel a szolid maszkot, mert pár napja azt írtuk az új lemezükről (Bokorpuszta / Zsolti a béka), hogy ők lettek a magyar Beastie Boys. Meg hogy szórakoztató meg táncos meg slágeres. Dehát majdnem komolyan gondoltuk.

(Az interjú viccesen indul, mert a menedzserük az Astoria kávéházba beszélte meg velünk az eseményt. Két napon át próbáltuk elképzelni, hogy miért pont ez a kedvenc helyük. Az ajtóban futunk össze, ők éppen azon tanakodnak, hogy miért pont ez a mi kedvenc helyünk.)

Index: Miből csináltok először klipet? Ebből majd mi következtetni fogunk, hogy mit tartotok tuti sikernek.

Még5lövés: Hát ebből semmire se következtessetek, de a Szerelmes vagyokból lesz a klip.

Index: Erre azért feltettük volna a gyűjteményünk legértékesebb darabját, az "Antal Imre megáldja a kistérségi megbízottakat" című subakompozíciót.

Még5lövés: A Titusz (a dj, aki a Bëlga zenéjét csinálja - a szerk.) szerint ez a legkirályabb szám, ezt kellett rakni második számnak is az albumra meg minden. Amikor először beraktuk a Keletinek (ő a kiadó), furcsán nézett, és rá is kérdezett, hogy tényleg erre gondoltatok?

Index: De ennek megvan az esélye, hogy örök közgázpincés-részegenugrálós sláger legyen.

Még5lövés: Erről van egy jó sztorink. A Bauxit külvárosban lakik kertes házban, és a nagy házuk mellett van egy régi kis ház, ott szoktunk ülni napközben meg esténként, amikor csináltuk a lemezt. A szomszéd meg karaokepartikat szervez magának otthonra, és ez kurvára áthallatszik, és volt, hogy nonsztop péntek estétől reggelig hallgattuk, nyomták folyamatosan a leggagyibb szerelmes számokat.

Index: Aha. És miből csináltok még klipet?

Tokyo: A Zsolti a békából.

Index: Akkor ez a tökéletes kötés a gyereklemezhez. Mert ugye két lemezből áll az új csomag, van a Bokorpuszta felnőtteknek faszozással és a Zsolti a béka gyerekeknek anélkül. Honnan jött az ötlet? Tényleg gyerekekre gondoltatok?

Még5lövés: Tényleg gyerekekre gondoltunk.

Tokyo: Mindenki jött, hogy az ismerősének a hat éves gyereke Belgát hallgat -

Még5lövés: - de sok szülő azért nem akarja betenni nekik. Sokan beteszik, de van aki a csúnya szavak miatt nem meri odaadni nekik, és innen jött, hogy akkor csinálunk nekik külön egyet.

Tokyo: Aztán ha a gyerek szereti a Belgát, akkor tudjon hallgatni egy Belga-lemezt.

Még5lövés: Jó, azért ez nem egy halálosan komoly dolog. Ilyen sajátos íze azért van, amit mi szoktunk beleadni a dolgainkba.

Index: Igazi gyerekekkel találkoztatok közben, vagy feltámasztottátok magatokban a belső gyermeket?

Még5lövés: Hát inkább az utóbbi.

Tokyo: Nekem van egy tízhónapos kislányom.

Még5lövés: A ragga, a dub, meg a dancehall eléggé gyerekmondókás, és ebből is jött, hogy akkor legyen ez.

Index: A dancehallt azért szedtétek elő, mert divat?

Még5lövés: A második lemezünk közben meg után nagyon megszerettük, én előtte nem bírtam.

Index: Evezzünk durvább vizekre a sok nyalás után. Egyértelmű, hogy a mostani ARC-kiállítás vezérmotívumát, a nemzeti színekbe öltözött gördeszkás-hip-hopos fiatalokat - na jó, ebben az esetben álfiatalokat - Geszti Péter a Belgától nyúlta. Ti meg felléptetek az ARC gálakoncerten.

Tokyo: A Gesztinek az ilyen nyúlásait én elnézem neki, mert mindig ezt csinálja.

Index: De nektek speciális helyzet lehetett, hogy ott vagytok egy olyan rendezvényen, aminek a vezérmotívumát elég nyilvánvalóan tőletek lopták.

Tokyo: Első pár körben nem is vállaltuk egyébként, csak annyira akarták.

Még5lövés: De az utolsó pillanatig úgy volt, hogy a Nemzeti hiphopot nem adjuk le. Úgy voltunk vele, hogy az már tényleg gáz lenne.

Tokyo: De aztán leadtuk.

Még5lövés: Meg a Titusz is mondta, hogy adjuk le, mert azért hívtak. Én a ami napig azt mondom, hogy nem kellett volna azt ott leadni.

Tokyo: Szerintem mindegy.

Index: Ez igazi rasztafáriánus hozzáállás. És honnan az érdeklődés a magyar őstörténet iránt? Az új lemez egyik legviccesebb száma a népvándorlásról szóló Ló rider. Van köztetek egykori töriszakos?

Még5lövés: A töriszakos a csapatban Zsolti, a béka. A koncertszervezőnk.

Index: A koncertszervezőtők a Zsolti, a béka?

Még5lövés: Igen, az első koncertszervezőnk a Gólem volt. A mostanit meg Zsoltinak hívják.

Index: És miért béka?

Még5lövés: Erről nem szeretnénk beszélni.

Tokyo: A Titusznak nem tetszett a Zsolti a béka, és azt mondta, hogy csak a gyereklemeznek legyen az a címe, a másiknak meg valami más. És az végülis Bokorpuszta lett. Merthogy az szerepel az egyik számban.

Index: Ez a név honnan jött? Goaparti-helyszínre utal?

Még5lövés: Igen általában ilyen helyeket szoktak felírni a flyerekre. Mint Kardos-tanya megy ilyenek, és szerintem a Bokorpuszta a kvintesszenciája ezeknek a hülye nevű helyeknek.

Index: A Bokorpuszta legtréfásabb vonala a szemétkedés a partidrogos fiatalsággal. Személyes tapasztalatokra gyanakszunk.

Még5lövés: Igazából tőlem jött a goás vonal. A sofőrünk régen járt, és tavaly ilyenkor elvitt engem az első partira. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem élveztem. Egy évig tartott, most már lejöttem róla. De azért elég sok élmény ért.

Amikor írtuk a Mit nyomsz szövegét, akkor kurva sokat röhögtünk. Meg ez egy nagyon régi ötletből fakadt, még a Belga előtt, a Bauxittal (a harmadik, szőke tag, az egyharmad, aki nincs itt az interjún - a szerk.) mi ketten csináltunk házilag ilyen hülyeséget. Zene nélkül, csak így egymásnak mondogattunk szövegeket, felvettük, és adogattuk a haverjainknak. Akkor éppen a seftes arcokat figuráztuk ki, akik mindig mindent tudnak szerezni. Akkor volt a Nike divat, és mondták, hogy tudok szerezni Nike-t. És elkezdtünk hülyéskedni, hogy tudok szerezni olcsón szöcskét. Hú bazmeg, mennyiért? Hát, tíz rongy. Én poloskát tudtam a haveromtól régebben, de már befuccsolt. És ez így megmaradt. Innen jött, hogy csináljuk azt, hogy a drogokat behelyettesítjük rovarokkal meg ilyesmikkel.

Index: A metál- és a punkszám a Bokorpusztán?

Tokyo: Az tőlem jön.

Index: A rokkolás titkos utalás arra, hogy ti vagytok a magyar Beastie Boys? Szeretitek a Beastie Boyst egyáltalán?

Tokyo: Azt mindenki szereti. azon kevés zenekarok egyike, amit mind a négy tagunk szeret.

Index: Ők ugye milliomosok. Ti most már főállású rocksztárok vagytok? Ebből éltek?

Még5lövés: Soha nem voltunk főállásúak.

Tokyo: Nyolcórás munkája van mindenkinek.

Index: A rajongók kedvéért mondjátok el, hogy micsoda.

Tokyo: Nem.

Index: Amúgy meg tudnátok egyáltalán élni a zenéből? Nem beszélve az olyan repperes extrakiadásokról, mint az aranyláncok, a konyak, a koksz meg a fekete csajok.

Még5lövés: Meg tudnánk, de nem akarunk.

Tokyo: A megélhetésért sokkal több kompromisszumot kéne kötni. Eleve több emberrel kéne jóban lenni, el kéne járni helyekre, és erre mi nem vagyunk alkalmasak.

Még5lövés: Ott voltunk a Viva Cometen, hát eléggé kilógtunk.

Tokyo: Ha valakiről azt gondolod, hogy teljesen gagyi meg szar dolgokat csinál, az nem jön össze, hogy utána meg odamész hozzá jópofizni.

Még5lövés: Ha ebből akarsz megélni, akkor az kell, hogy még több lemez fogyjon, még több megjelenés, még több gázsit kapjunk egy koncertért, és ez ezzel jár.

Index: Kit hallgattok a magyar könnyűzenéből?

Még5lövés: Magyar könnyűzenét nem hallgatunk. Bada Dadát hallgatunk, ha valamit.

Index: Az valami tiszteletadásféle volt volt, hogy meghívtátok a lemezre, vagy ez régebbi kapcsolat?

Még5lövés: Nagy tisztelői vagyunk a munkásságának, a Tudósok-lemezekből is az első kettőt szeretjük, amiben ő benne van, és folyamatosan hallotuk vissza emberektől, hogy szereti a Belgát. Tudtuk, hogy fest is, és a Bauxittal elmentünk, hogy veszünk tőle képet. Vásároltunk egyet, beszélgettünk és így. Valami közös projekten is gondolkodunk. Mondtuk neki, hogy hozzon el mindent, amit csinált, fölvesszük, és a Titusznak odaadjuk meghallgatni. Volt egy ötlet, a fórumunkon írták, hogy az Apa kocsit hajtból meg a Gépkocsiból csináljunk egy közös számot. De végül is nem csináljuk meg, én nem mernék hozzányúlni a az Apa kocsit hajthoz.

Tokyo: Meg a másikhoz sem. Mindkettő úgy jó, ahogy van.


Index: Volt valami átfogóbb elképzelésetek, amikor összeraktátok a lemezt? Merthogy kicsit olyan, mintha sorra vennétek benne a mai fiatal városi ember életének jellemző metszeteit, úgymint stressz, meg cigizés, meg drogok, meg szex.

Tokyo: Szerettünk volna egy koncepciólemezt csinálni, de aztán egyik felmerült ötletben sem volt annyi, hogy arra fűzzük föl az egészet.

Még5lövés: Igazából lett volna, egy motívum, a Fehérlófia. Eredetileg is három számban akartuk megcsinálni, csak időhiány miatt nem készült el. (A gyereklemez talán legnépszerűbb számai a Fehérlófia 1 és 2., Borisz (3) például a Hétszünyű kapanyányimonyók hangjára gerjed - a szerk.)

Tokyo: Még lesz folytatás, egy Fehérlófia-maxi, végülis három részből áll a mese.

Index: Na és mi lesz a magyar őstörténeti vonallal?

Még5lövés: Még egy rapoperát is akarunk csinálni, a Ló rider alapján.

Tokyo: Úgy akarjuk megcsinálni, mint az István, a királyt.

Még5lövés: Mindenféle stílust tervezünk bele. Hip-hop, meg reggae, dancehall, dub, ezek a stílusok lennének benne. De nem találunk olyan arcokat Magyarországon, akik ezt tudnák élőben nyomni, a Copy Con tudná, meg a Döglégy Zolit szeretnénk. Ez színpadi előadás lenne, tényleg olyan, mint az István a király, csak nem rockban, hanem ezekben a stílusokban. Csak ez rengeteg meló, rengeteg pénz.

Index: Az extrém káromkodós szám azért van a Bokorpusztán, hogy megmutassátok, nem lettetek puhapöcsűek a második lemezzel?

Tokyo: Ez is benne volt. Kicsit piaci szempontok alapján, azoknak az embereknek, akik ezt szeretik, írtunk egy ilyen számot. Akik ezt hiányolták az előző lemezről.

Még5lövés: Most nem akartam a Matula.hu-t mondani, de akik azt olvassák, meg azt szeretik, azoknak az volt a véleménye, hogy a második lemez szar.

Index: Szóval közönségigényt akartatok kielégíteni? Mondjuk az a refrén már önmagában is kikovácsolt, a maga nemében tökéletes darab. Egy-két-há / A kurva anyád / négy-öt-hat / Szopd le a faszt / hét-nyolc-kilenc-tíz / Nyeljél gecit / vagy négy-öt decit.

Tokyo: Igen, ez lesz az új magyar himnusz.

Még5lövés: Jó, ezt azért nem gondoljuk komolyan. Egyébként nem szeretek viccelni a Himnusszal.

Index: Ja, a kötelező promóízű vörös farok majdnem lemaradt. Lemezbemutató?

Tokyo: Szombaton Pesten a Közgázon leszünk, ott jó a technika, nagy a színpad.