Betiltották Borat honlapját Kazahsztánban

2005.12.14. 17:18
Az MTV-díjátadón is feltűnő álkazah riporter honlapján lezsidózta a humoristát, aki őt alakítja. A kazah kormány pert fontolgat országa nyilvános sértegetéséért.
Leállították az álkazah humorista, Borat kazahsztáni honlapját a helyi hatóságok, mivel az angol komikus azon a kazah népen gúnyolódó megjegyzéseket tett közzé. A közép-ázsiai ország vezetése egyébként már hónapok óta tiltakozik az angol Sacha Baron Cohen Ali G show-ja ellen, mivel egyik karaktere, Borat állításuk szerint kedvezőtlen színben tünteti fel országukat.

Borat szexista, rasszista, antiszemita riporter, aki nevetséges angolsággal készített interjúi közben beszámol a kazahok kedvenc sportjáról, ami a kutyalövészet, elmondja, hogy náluk ketrecben tartják a nőket, és kacsintva bevallja, néha szexuális kapcsolatot létesít húgával.

Csapás, ellencsapás

#alt# A kazah külügyminisztérium tiltakozását az MTV Europe Music Awards múlt hónapi közvetítése váltotta ki, ahol Borat, a műsorvezető élő adásban alakította a tapló kazahot. Mivel az ország jogi útra terelte az ügyet, Cohen válaszul elindította a kazah domainen működő, most betiltott weblapját.

"Azért zárattuk be a honlapját, hogy ne gyalázhassa Kazahsztánt .kz domain alatt" - indokolta a döntést Nurlan Iszin, a Kazah IT társaságok egyesületének elnöke. Iszin a Reutersnek elmondta, Borat lapja ellen joggal léphettek fel, mert azt szabálysértő módon, álnéven jegyezték be.

Az angol humorista, Baron Cohen site-ját egyébként azért indította, mert az MTV-közvetítés után a külügyminisztérium jogi lépéseket helyezett kilátásba ellene. Az egyébként zsidó Cohen a kazah domainen működő oldalon a következőket írta: "Semmilyen kapcsolatom nincs a Cohennek nevezett úrral, és maximálisan támogatom a kormányomat, hogy bepereljék ezt a zsidót."

A továbbiakban pedig így írt: "Önt pedg meghívom Kazahsztánba, ahol elképesztő természeti erőforrásaink vannak, keményen dolgozó munkaerővel és Közép-Ázsia legtisztább prostituáltjaival."

Borat mellett Cohen egyébként még két, hasonlóan szarkasztikusan felépített figurát alakít: Ali G-t, aki a kényszeresen menő, londoni fekete hiphop-kultúrát figurázza ki, és Brunot, a homoszexuális, de rasszista osztrák divatriportert.