Tovább játsszák a süketek musicaljét

2003.08.21. 16:08
Remek kritikákat kapott, így egy héttel tovább tartják műsoron a Mark Twain klasszikusából készült musicalt, amelynek két főszerelője süket.
A Big River (Nagy folyó) című darabot az egekbe dicsérte a New York Times kritika rovata, "szikrázóan világosnak" és "lendületesnek" nevezve a zenés darab jelzésekből, beszédből és énekből összeálló nyelvezetét.

Jel, szó, hang

A musicalt előadó színészek jelbeszéddel is közlik azt, amit a társulat halló tagjai szóban is elmondanak, a süket kollégák sorait pedig más művészek mondják el. Hucleberry Finnt Tyrone Giordano, míg Jimet, a szökött rabszolgát Michael McElroy játssza, mindketten nagyothallók.

"Fantasztikus, erről álmodni sem mertem volna" - érzékeltett Giordano, mit jelent egy fogyatékos művésznek népes Broadway-közönség előtt fellépni.

Két balett

Az előadás technikai megszervezése bonyolult feladat volt az American Airlines Színházban: a süket színészeknek a nézőtérről nem látható fények mutatják, hol kell belépniük a színpadra. A halló kollégák rejtett gesztusokkal, a műszakiak pedig a megfelelő pillanatban megmozduló díszletelemekkel "végszavaznak" nekik.

A rendező, Jeff Calhoun szerint a végszavazás legalább olyan bonyolult balett a színfalak mögött, mint ami a színpadon is látható. McElroy, a fekete főszereplő szerint a különböző bőrszínű, korú és nemű szereplők közti kapcsolatokat elemző musical művészi megjelenítése gazdagodott a süket és halló színészek közös fellépésével