Molotov-koktéllal tiltakoznának a Beastie Boys ellen Zamárdiban

2007.06.19. 16:08
Egy július 12-én kezdődő balatoni elektronikus zenei fesztiváltól tartanak egyesek Zamárdiban, tüntetni akarnak a Balaton Sound ellen, sőt radikálisabb eszközöktől sem riadnának vissza.

Az egyebek mellett a Beastie Boyst is hazánkba hozó, négynapos Balaton Sound zenei fesztivál miatti fenyegető levél ügyében fordult a zamárdi önkormányzat a rendőrséghez, közölte Csákovics Gyula polgármestere az MTI-vel.

A pénz úr

A hétfőn kipostázott, kézzel írott levél tartalmáról Csákovics elmondta: a névtelen szerző azt állítja, sok környékbeli tüntetni akar a polgármesterei hivatal előtt, de vannak, akik radikálisabb eszközökkel, például Molotov-koktélok dobálásával akarnak hangot adni tiltakozásuknak az üdülőhely nyugalmát zavaró rendezvény miatt. "Sajnos egyre kevésbé toleránsak az emberek, az pedig különösen is sajnálatos, hogy könnyen fenyegetőznek, ahelyett, hogy igyekeznének egyezségre jutni, nagyobb megértést mutatni" - mondta a Balaton parti település polgármestere.

Megjegyezte: ilyen forráshiányos időszakban nem teheti meg a település, hogy elutasít egy olyan, várhatóan sikeres rendezvényt, ami vendégeket vonz Zamárdiba, és így jelentős bevételt jelent. Hozzátette: az önkormányzat húszmillió forintos bevételre számít, amiből egyebek mellett utat aszfaltoznak majd az üdülőterületen.

Lesz felkészítés

Csákovics Gyula emlékeztetett, a múlt évben az egyetemisták és főiskolások találkozóján (EFOTT) 30-40 ezren vettek részt, ami vendéglátósoknak és szobakiadónak is jelentős nyereséget hozott, az üdülőtelep pedig egy újabb aszfaltozott utat kapott a bevételből.

Akkor is voltak, akik tiltakoztak, főként az éjszakába nyúló programok miatt, mondta a polgármester, aki a mostani rendezvényre való "felkészítésként" július 7-ére üdülőhelyi fórumot hirdetett, ahol a zenei fesztivál szervezői személyesen tájékoztatják a nyaralótulajdonosokat a rendezvény részleteiről, többek közt arról is, hogy kérésére éjfélkor vége lesz a koncerteknek.

Tűrni

Löbenwein Norbert, a Balaton Sound főszervezője az Indexnek elmondta, hogy ők is értesültek a fenyegetésről, hiszen napi kapcsolatban állnak az önkormányzattal. A szervező szerint természetes, hogy akadnak tiltakozók, hiszen a környéken nagyrészt nyaralók vannak, ráadásul közel a koncertek helyszíneihez. De a városvezetés egyértelműen kiáll a rendezvény mellett, Löbenwein pedig abban reménykedik, hogy a lakók hamarosan megbékélnek a koncertekkel, mint ahogy Sopronban is megbékéltek pár év alatt a Volttal, mert az idegenforgalom fellendülése a környékbeliek javát szolgálhatja.

A koncertek éjféli befejezésével kapcsolatban elmondta, a nagyszínpadon (ez a leghangosabb) valóban éjfél körül véget érnek az előadások mind a négy napon, de persze ettől még nem lesz teljes csend, hiszen a többi (halkabb) kis helyszínen hajnalig folytatódik a buli.