Rémület és oszló hullák a szórakozóhelyen

2006.01.25. 13:27
Rothadó tetemek fenik kilazult fogukat az agyunkra, a háttérben perverz apukák rokiznak meggyilkolt kisgyerekekkel, mindezt egy női ruhában parádézó elmeroggyant utasítására, akinek sötét gondolatai egy zenekar formájában manifesztálódtak. Demented Are Go-koncerten jártunk, ahol megtudtuk, a világot hatalmas veszély fenyegeti apró, első ránézésre ártalmatlannak tűnő halottkeltők képében. A pszihóbilly zúzás után a kulturális ikon zombimaszkban és női ruhában a tudósító ölébe ül, és közli, hogy "fucking lovely" nemzet vagyunk.

"Fogj egy vadászpuskát és egy láncfűrészt, zárd be a nejed a pincébe, rúgd ki a bejárati ajtót, fuss a kibaszott életedért, kint a sötétben ezer vadászó zombi jön értem, meg akarják enni az agyamat" - most komolyan, mit várjunk attól a hivatásos elmebajostól, aki ezeket a halhatatlan sorokat írta? (Elnézést, a Rapülők-koncert emléke még fájón kísért {értik, kísért! - G.P.}). Zombilégiók fognak masírozni a színpadon a nagybőgő ütemére, miközben Mark "Sparky" Phillips, a psychobilly műfaj egyik atyja, félig elrohadt fejjel és női ruhában fetreng a közönség vérében? Hát, kábé.


Kattintson a vérfagyasztó képekért!

Kedd este dugig a Süss Fel Nap, a mínusz száz fokból egyenesen a nagybőgő csattogására érkezünk, színpadon a Mistery Gang. Csörögj bébi, Papp Laci a mi Rockynk, bang bang boogie. Fotós Szabolcsunk később idejétmúltnak titulálja a zenét, mi több, valami néptánckört emleget, de őt nemrégiben láttuk C&C Music Factoryre ugrálni (szerzővel együtt, de ez most mellékes), szóval a véleményét csak fenntartásokkal tudjuk elfogadni. Jobb, ha tőlünk tudják, hogy a Mystery Gang zseniális, ráadásul az egyik leguniverzálisabb zenekarunk, ami ilyen psychobilly megmozdulásoktól egy Erzsébet-ligeti majálison keresztül az amerikai autók találkozójáig mindenhol fel tud lépni. A koncerteket meglepetésszerűen időben elkezdték, úgyhogy a cseh Flaming Cocksról lekéstünk, de utólag autentikus forrásból megtudjuk, hogy "fucking brilliant" volt. (A Lángoló Hímtagok különben elég sok rajongót hoztak Budapestre, legalábbis a sörcsap körül kialakult közép-kelet-európai olvasztótégelyből erre következtetünk.)

Kimondhatatlan borzalmak

A legendás Demented Are Go két tagja egyelőre kitűzőket és cédét árul az előtérben, egész normálisnak tűnnek. Bár igazi rémtörténetek csak az énekesről, Sparkyról terjednek, de a többiek a zenekarban különben is szinte folyamatosan cserélődnek, kevesen bírják a kultúrikon vissza-visszatérő rohamait. A csaknem negyedszázada létező Demented Are Go talán a legtöbbet feloszló (értik, feloszló! - G.P.) banda a történelemben. Utoljára tavaly szeptemberben lett végük (! - G.P.), de mostanra ismét feltámadtak (!!! - G.P.).

Az ingatag zenekari kohéziónak elsősorban a frontember labilis szellemi állapota az oka, aki ráadásul az utóbbi években a turnék alatt, folyamatos balhéi miatt rendszeresen a fogdában végzi. A leghülyébb történet persze az Egyesült Államokban esett meg vele, ahol miután már érkezéskor női ruhában botrányt okozott a szállodában, majd felgyújtotta a koncerthelyhez közeli erdőt, végül azért fogták el, mert egy plázában belecsípett egy lány fenekébe. A lány csak tizenhat éves volt, úgyhogy Sparkyt kiskorú zaklatásáért úgy ahogy volt, bedrogozva, ezüst ruhában, lila cowboycsizmában és rózsaszín fejdíszben becsukták. Az óvadéka hatvanezer dollár lett volna, a többiek ezt nem tudták kifizetni, úgyhogy inkább otthagyták, és visszamentek Angliába. Sparky egy hónappal később, pár száz dolláros pénzbüntetés kifizetése után szabadult.

A zenekar - azon kívül persze, hogy egyik alapítója a rockabilly és a punk házasságából született psychobillynek -, leginkább arról ismert, hogy oszló tetemnek maszkírozva lépnek fel, régebben mindenféle történetek is jártak róluk, például hogy porszívóval üzekednek a színpadon, sőt, Sparky egyszer Amszterdamban állítólag a saját székletével dobálta meg a közönséget. Ilyesmire azért nem számítunk, negyven fölött már komolyodik az ember, de a zombisminket rendben megkapjuk, és mellé több mint másfél óra folyamatos zúzást. Sparky mondhatni visszafogott: egyszer parádézik csak női ruhában és rózsaszín parókában, különben konszolidáltan vonaglik a színpadon. A hangját leginkább ahhoz tudnánk hasonlítani, mintha Kovács P. Józsefet három hónapra bezárták volna egy hideg pincébe, csak égetett szeszeket, dohányárut és pszichedelikumokat adva neki táplálékul.

Spermadonor miniszoknyában


Tetemes képmennyiség! (értik, tetemes! - G.P.)

A zúzásban egy perc megállás nincs, ahogy a bőgőcsattogástól lazulnak a varratok a koponyánkban, kezdjük elhinni, hogy a szomszédok már biztos halottak, az agyuk kiloccsantva, szétkenve a padlón, és értünk is jönnek a zombik, miközben tisztes polgári édesapák valami elmondhatatlan borzalmat művelnek a kerti sufniban kisgyerekekkel és persze halottakkal. Nagy nehezen elhessegetjük a rémlátomást, és odakint egy fotelbe rogyunk, de a borzalom követ minket: a koncert után Sparky vegyül a közönséggel, és persze hova ül le először? A jelenlévő tudósító ölébe (na jó, a fotel karfájára, de ennyit hadd torzítsunk a történeten {torzítsunk, értik! - G.P.}).

Kihasználva az alkalmat, készítünk egy ölelkezős miniinterjút a miniszoknyában, szakadt harisnyában és szőrtopban lazuló kulturális ikonnal. A továbbra is zombismink alól recsegő énekes kifejti, hogy mind a cseh, mind a magyar zenekar "fucking brilliant" volt, hogy "fucking lovely" nemzet vagyunk, illetve hogy a Demented Are Go nincsen feloszolva, sőt éppen ellenkezőleg. "Vigyázz ezzel az emberrel! Kibaszott őrült!" - mutat aztán a felbukkanó dobosra Sparky. A kibaszott őrült teljesen ártalmatlanul álldogál a bárpultnál, szolid sminkben, mindössze egy sebbel az arcán. Azért vigyázunk.

Utoljára, jelenlévő rockzenei szakértőnktől még megtudjuk azt a pikáns információt, hogy a zenekar indulásakor, a nyolcvanas évek elején Mark Phillips spermadonorként kereste a betevőt (! - G.P.). Gondoljunk csak bele, mennyi édesanya lehet a világban, aki nem is sejti, kinek a génjei okozták, hogy gyermeke legszívesebben emberi csontból készült dobókockákkal szeretett volna játszani kiskorában, és videózáskor a Teletubbies helyett a Holtak hajnalát követelte.

Demented Are Go (UK)
Flaming Cocks (CZ)
Mystery Gang (HU)

Süss Fel Nap
2006. január 24.