Nem léphet fel az MTV-gálán a homofób dancehallsztár

2004.08.27. 15:00
Nem léphet fel az MTV Video Music Awards díjkiosztó ünnepségén Beenie Man jamaicai dancehallsztár, aki számos dalában dicsőíti a homoszexuálisok elleni erőszakot.
A zenetévé egyik szóvivője csütörtökön jelentette be, hogy az adó meghajolt a dél-floridai és brit homoszexuális csoportok tiltakozása előtt és kizárta Beenie Man reggae-énekest a szombat este Miamiban megrendezésre kerülő ünnepségről. A látványos műsorral kísért díjkiosztót az utóbbi 20 évben New Yorkból vagy Los Angelesből közvetítették.

Beenie Man
Az OutRage! és más melegszervezetek már hetek óta követelték, hogy Beenie Mant húzzák ki a művészek listájáról - olvasható az MTV honlapján. A tiltakozó csoportok indoklásként olyan dalok szövegéből idéztek, mint a Damn vagy a Bad Man Chi Chi Man, amelyekben az énekes "olyan Jamaicáról álmodik, ahol minden homokost kivégeznek" és amellett érvel, hogy "öljenek meg minden buzit".

Miután Európában több koncertjét lemondták, a reggae egyik újabb válfaját művelő sztár nemrégiben nem túl meggyőző módon bocsánatot kért rajongóitól és az érintettektől. Közleményében, amelyet lemezcége, a Virgin Records adott ki, azt bizonygatta, hogy "senkit nem akart szándékosan megsérteni vagy rossz fényben feltüntetni". Menedzsere utalt arra, hogy más dancehallsztárok is állást foglaltak a saját nemükhöz vonzódókkal szemben, többek között Buju Banton. Ezt azonban "metaforikusan" kell érteni - magyarázkodott.

Beenie Man 2001-ben elnyerte a legjobb reggae albumért járó Grammy-díjat. Januárban kis híján életét vesztette egy autóbalesetben. Jelenleg Back to Basics című új albumát népszerűsíti egy világturné keretében.