Mégsem gyerekpornó Elton John képe

2007.10.26. 16:39
A hatóságok megállapították, hogy az Elton John kiállításán szereplő meztelen kislányos kép nem tisztességtelen, ezért nem emelnek ellene vádat.

Nan Goldin „Klara és Edda hastáncozik” című, Elton John tulajdonában lévő fotóját egy időre el kellett távolítani a gatesheadi Baltic galériából, hogy megvizsgálják. A két fiatal lányt ábrázoló fotót a brit ügyészségi ellenőrzőhivatal, a CPS (Crown Prosecution Service) találta tisztességében megkérdőjelezhetőnek, és ők értesítették a rendőrséget, akik kb. egy hónapra lefoglalták.

Nan Godin egy másik képe, a kérdéses kép nincs fent az interneten

A sokkoló, főleg New York-i melegeket, transzvesztitákat illetve saját züllött barátait ábrázoló fotóiról híres Nan Goldin kérdéses művét már 2001-ben egy másik kiállítás kapcsán vizsgálták, de akkor sem minősítették tisztességtelennek. A vizsgálat vezetőjének, Karrie Bellnek a véleménye szerint azonban 2001 óta is jelentősen változott a megítélés, hogy mi számít tisztességtelennek és mi nem.

A „Klara és Edda hastáncozik”-on a két lány a konyhai mosogató előtt játszanak. Az egyikükön alig van ruha, a másik pedig meztelen, és a meztelen lány a kamera irányába széttárja a lábait. A CPS most újfent szemet hunyt a fotó felett, de Bell elmondta, hogy nem egészen elégedett a döntéssel.

A „Hálaadás” című kiállításon most Nan Godin 149 fotójával ismerkedhetett meg Gateshead közönsége. A fotók közt van olyan, amin a művész barátja maszturbál, és olyan is, amin haverjai drogoznak. Goldin fotóit az amúgy nagy gyűjtő hírében álló Sir Elton nem sokkal azután vette meg, hogy bemutatták őket Londonban 2001-ben.