Szilárda
0 °C
6 °C

Quimby és System of a Down a Fonogram-nyertesek között

2006.01.22. 13:15
Több mint kétórás gálaműsor keretében adták át szombaton este a 2006. évi Fonogram-díjakat a Budapest Kongresszusi Központban. A díjazottak között van a Zorall, a Quimby, a Nox, Yonderboi, Dopeman és a Kicsi Dope, valamint a Kistehén Tánczenekar. Tizenhat kategóriában szakemberek döntöttek, az év felfedezettje a közönség szavazatai alapján Molnár Ferenc Caramel lett.

A díjakért olyan előadókat, együtteseket nevezhettek a kiadók, akiknek az előző két naptári évben jelent meg lemeze. Azokat a kiadványokat lehetett jelölni, amelyek az előző évben nem kerültek be a végső öt közé. A 18 kategóriában 5-5 előadó került a jelöltek közé, és a jelöltségért is több mint 270-en indultak.

Az albumokat a 2005-ös eladási darabszám alapján rangsorolták, majd a széles körű és a szűk (héttagú) szakmai grémium döntése alapján alakult ki a kategóriánkénti 5 jelölt, amelyből a szakmai zsűri választott győztest.

Kilégzés és Velencei Nyár

Az év hazai rockalbuma a Zorall együttes Randalíra című lemeze lett. A kategória jelöltje volt a Disco Express, a Hooligans, Roy és Ádám, Kowalsky Meg a Vega lemeze. Az év hazai modern rockalbuma a Quimby együttes Kilégzés című korongja lett. Jelölt volt a Junkies, Torres Dani, a Kentaur és a Zanzibár albuma. Az év hazai popalbuma a Nox együttes Ragyogás című lemeze. Itt jelölték Caramel, Gáspár Laci, a Kistehén Tánczenekar és Oláh Ibolya lemezét.

Az év hazai dance vagy elektro album kategóriagyőztese Yonderboi Splendid Isolation című lemeze lett. Jelölt volt Copy Con, Dj Newl and Jay Cortez, a Draft és Erős vs Spigboy albuma. Az év hazai hagyományos szórakoztató zenei albuma Márió Velencei nyár című lemeze lett. További jelöltek voltak az Irigy Hónaljmirigy, Matyi és a Hegedűs, Rony és Zserbó.

A legjobb hazai rap vagy hip-hop albumot Dopeman és Kicsi Dope készítette Alias Pityinger fiúk címmel. Jelölt volt az Animal Cannibals, a Belga, a Ganxsta Zolee és a Kartel, valamint LL Junior lemeze. Az év hazai dzsesszalbuma Szalóky Ági Hallható című lemeze lett. Jelölt volt Dés László, Dés László-Balázs-Elemér Quartet és a Voices 4, Szendőfi Péter és Winand Gábor albuma.

Felfedezték Caramelt

A hazai world music albumok közül a Világfalu című lemez volt a befutó. Jelölt volt az Amorf Ördögök, Lakatos Róbert és a Rév, és a Makám együttes albuma. Az év legjobb hazai gyermeklemeze Szabó Gyula A nagy mesemondó című korongja lett. Jelölt volt Halász Judit, Pinokkió, Varró-Presser, valamint a Ghymes albuma. Az év legjobb hazai filmzenealbuma a Fej vagy írás zenéje lett. Jelölt volt az Állítsátok meg Terézanyut, az Egy szoknya, egy nadrág, a Sorstalanság és a Nyócker filmzenéje.

Az év hazai felfedezettje - most először a közönség sms-szavazatai alapján - Caramel lett. Jelölték a C.H.I.P. együttest, Pál Tamást, Torres Danit és Tóth Gabit. Az év hazai dalát, a Szájbergyerek-et a Kistehén Tánczenekar készítette. E kategória jelöltje volt Caramel, a Nox, Oroszlán Szonja Bebével és a Back II Blackkel, valamint Zsédenyi Adrienn.

A hazai lemezpiacon forgalmazott külföldi előadók közül a legjobb rockalbum a Foo Fighters In Your Honour című lemeze, a legjobb modern rockalbum a System of a Down Mezmerize című korongja lett. Gwen Stefani Love Angel Music Baby-je a legjobb popalbum. A dance-elektro kategóriában a Bodyrockers albuma, a rap- és hiphopalbumok között Kanye West Trouble című lemeze nyert, a legjobb fimzene a Madagascar-é lett.

A díjkiosztó gálán fellépett a Svédországból érkezett Arash, az orosz t.A.T.u együttes, a hazai Nox, Ákos, Tóth Vera, a Balkan Fanatik, Caramel, a Hooligans, a Crystal, a Kistehén Tánczenekar. A külföldi sztárvendégek - Arash és a t.A.T.u tagjai - díjátadóként is közreműködtek.