Gorbacsov, Beyoncé és az OutKast arattak a Grammyn

2004.02.09. 11:13
Először nyert amerikai elnök és hip-hop lemez sem lett soha az év albuma, a helyszíni beszámolók szerint mégis óvatoskodó és elég szürke esemény volt a legismertebb zenei díj, a Grammy átadása. Beyonce Knowles kapta a legtöbb szobrot, de egyiket sem a legértékesebb kategóriákban. A komolyzenei versenybe jelölt három magyar egyike sem nyert.
Hiába hadakoztak popperek, rokkerek és soul zenészek, az idei Grammy-gála igazi meglepetése a politikusok sikere volt: Bill Clinton amerikai exelnök, Mihail Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkár és Sophia Loren társaságában nyert el egy szobrot. Igaz nem zenei kategóriában, hanem a "spoken word for children" osztályban, ami prózában előadott produkciót jelent gyermekek számára. Megfigyelők szerint Clinton az amerikai politika Dévényi Tibi bácsija.

Tölgyessy megint nem nyert

A legjobb felvétel mégsem az MDF-SZDSZ paktum megzenésített változata lett, hanem a brit Coldplay Clocks című száma. A Coldplay bírálói szerint csak azért híres, mert Chris Martin énekes Gwyneth Paltrow-val jár, de ezúttal nem a bírálók szavaztak. Martin az elismerés átvétele közben Kerry demokrata elnökjelöltet éltette.

A legjobb album az OutKast Speakerboxxx/The Love Below című lemeze lett, ami - talán meglepő módon - az első fődíjas hip-hop album a Grammy történetében. Az OutKast végül összesen három Grammyt kapott.

Beyoncé Knowles, a Destiny's Child nevű lánytrió szólópályára lépett tagja vitte el a legtöbb díjat, méghozzá ötöt. Igaz, a fentebb sorolt két fődíj egyike sem lett az övé, ami az Index megfigyelői szerint a zsűri józanságát bizonyítja. Beyoncé remekül néz ki, de a klipeken olyan furcsa mozdulattal szokott homorítani és nincsenek jó számai.

Vandross otthon maradt

Halmozta az elismeréseket a nagybeteg - nemrég szélütésen átesett - legendás soulzenész, Luther Vandross is, aki négy szobrot vihetett volna haza, ha egészségi állapota azt megengedi. Az övé lett a legjobb dal díja is. (Ez annyiban különbözik a legjobb felvételtől, hogy a szám szerzője kapja, míg az utóbbival a szerző mellett a producer és a technikai személyzet munkáját ismerik el.) Vandross végül azonban csak videóüzenetben tudta megköszönni a Grammyket. Ha a mellmutogatós botrány miatt nem kényszerül távol maradni, neki adta volna át az egyik díjat Janet Jackson. A kiábrándító mellű énekesnő magánszáma miatt a Grammy-gálát öt perces késleltetéssel sugározta a CBS.

Sokan halmoztak

A Jackson mellkasáról a ruhát leszaggató Justin "Popszakmai Elismerést a Rágcsálóknak!" Timberlake két Grammyt kapott. A CBS televízió már jó előre megállapodott vele, hogy ha nyer, hálálkodó beszédében ismét bocsánatot kell kérnie az amerikai nézők tízmillióit felháborító csínyért. Justin megtette.

Az értékes kategóriának számító legjobb újonc díját az amerikai Evanescence együttes vitte el, akik a hard rock kategóriában is arattak. Némi zavart keltett, hogy az újoncok között legnagyobb esélyesnek tartott 50 cent - gengszterrepperről van szó - a rockerekkel együtt megjelent a színpadon.

A nagy nyertesek között volt a három szobrot spájzoló, nálunk nem különösebben ismert Alison Krauss bluegrass-zenész, akinek ezzel már 17 Grammyje van. Duplázott Beyoncé barátja, a repper Jay-Z, illetve Eminem, a White Stripes, a szaxofonos Wayne Shorter és az időközben elhunyt dalszerző-énekes Warren Zevon.

Két másik halott sztár - George Harrison és Johnny Cash - is kapott díjat. Utóbbinak ajánlotta a sajátját Chris Martin, a Coldplay énekese, aki beszédébe beleszőtte, hogy reméli, egy napon John Kerry demokrata elnökjelölt-aspiráns lesz az Egyesült Államok elnöke.

Most nem nyert magyar

Magyar jelöltek szokás szerint a komolyzenei kategóriákban akadtak. Hiába versengett azonban Kurtág György a legjobb klasszikus kortárs felvételért, Eötvös Péter a legjobb operafelvételért és Schiff András a legjobb szólista díjáért, egyikük sem nyert.