Egy indián törzs megvette a Hard Rock Café láncot

2007.03.06. 10:13
A szeminol törzs a cigarettabiznisz és a szerencsejáték után a szórakoztatóiparba is befektetett.

Az észak-amerikai szeminol indián törzs tulajdonába került hétfőn az egész világot behálózó Hard Rock Café lánc.

A törzs 965 millió dollárért vette meg a 45 országban működő 124 hard Rock Café klubot, öt szállodát, két kaszinót, valamint két Hard Rock Live! koncerttermet a brit Rank csoporttól. Az üzlet része még az a felbecsülhetetlen értékű több mint hetvenezer rockereklye, amit a világ minden tájáról gyűjtöttek össze az egyes klubok. Csak néhány klub, köztük a Las Vegas-i nem került a tulajdonukba.

Az első Hard Rock Café 1971-ben nyílt meg Londonban. Előhírnöke egy évvel korábban a Doors együttes Morrison Hotel/Hard Rock Café című albuma volt. A vásárlási megállapodás nem a semmiből jött, mert a szeminolok már eddig is tulajdonosai voltak két igen jól menő Hard Rock Cafénak a floridai Hollywoodban és Tampában.

Kaszinóindiánok


Osceola törzsfőnök

Korábban ők voltak azok, akik 1979-ben első ízben nyitottak előbb bingószalont, majd kaszinót indián földön. Manapság az amerikai kaszinók többsége indián tulajdonban van, mivel számos szövetségi állam tiltja a szerencsejátékot, de a tilalom nem vonatkozik a rezervátumokra.

Eddig a szeminolok bevételi forrásainak 90 százalékát, mintegy 500 millió dollárt a kaszinók és a cigarettaüzlet tették ki. Valószínűleg erre a bizniszre sem fognak ráfizetni Osceola törzsfőnök leszármazottai, mert a Hard Rock Café hálózat évi bevétele több mint 400 millió dollárra tehető.

A jelenleg 3300 fős törzs minden tagja havi osztalékot kap az üzletből, míg a törzs által kezelt bevételi részt oktatásra, egészségügyre és más szolgáltatásokra fordítják. Mint Moses Osceola, a törzs alelnöke hangsúlyozta: a hálózat megvásárlásával a szeminolok biztosíthatják gazdasági túlélésüket, és nem függenek többé csupán a szerencsejátékoktól.

Egyúttal úgy érzik: kikövezték az utat a többi észak-amerikai indián törzs előtt a nemzetközi üzleti világban. A Hard Rock Cafék új gazdái máris bővíteni akarjátok a láncolatot: a szállodák számát 15-re emelnék a következő 3-4 évben, és ő fogják újjáépíteni a Mississippi állambeli Biloxiban azt a hotelt, amelyet másfél évvel ezelőtt romba döntött a Katrina hurrikán.

Indián rockerek

Az amerikai rockzene számos olyan zenészt adott a világnak, akiknek ereiben indián vér csörgedezik. A leghíresebb Jimi Hendrix volt, de indián ősökkel rendelkezett két másik, tragikusan rövid életű gitáros, Tommy Bolin és Jesse Ed Davis is.

A 60-as évek folkénekesnői közül Buffy St. Mary az amerikai őslakosok leszármazottja, de őriz indián géneket Tina Turner, Cher és Tori Amos is, valamint Jimmy Carl Black, aki Frank Zappa Mothers of Invention együttesének volt a dobosa.

Az 1970-es években a Redbone együttes indián származású tagjai síkra is szálltak népük jogaiért, a We All Were Wounded in Wounded Knee című daluk, amely annak idején Európában listavezető is volt, a lakoták elleni 19. századi mészárlásokra emlékeztetett.