Lemezszerződést kapott egy szerzetesrend

2008.03.23. 10:01
E-mailben elküldött, egy internetes videómegosztó oldalon közzétett felvétellel nyert lemezszerződést egy osztrák szerzetesrend - adta hírül vasárnap a BBC brit közszolgálati média internetes oldalán. A gregorián énekek versenyét egy vezetői zenei kiadó rendezte.

A többek között Eminemmel és Amy Winehouse-szal dolgozó Universal Music több száz beküldött felvételt végighallgatott, végül az egy YouTube-n elhelyezett videóval jelentkező Heiligenkreuz (magyarul Szentkereszt) kolostor énekeseit választotta.

A kiadó februárban kezdett szerzeteseket keresni az albumhoz. A cég vezetőit azonnal levette lábáról az osztrák ciszterciek dala. A kolostorban élő Karl atya azt mondta, nem gondolták, hogy őket választják, és csak a móka kedvéért jelentkeztek.

A lemezen tíz-tizenkét pap fog szerepelni, és a rend azt tervezi, hogy az eladásokból származó bevételeket a ciszterci szerzetesek képzésére fordítja. A Universal cég még az idén szeretné piacra dobni az albumot, amit áprilisban kezdenek majd rögzíteni.

A ciszterciek kolostora a Bécsi-erdőben 1133 óta működik, jelenleg 80 szerzetesnek ad otthont. A gregorián ének a kora középkorban ered, és az Enigma együttesnek köszönhetően az 1990-es évek óta újra népszerű.