Hősies akcióból unalmas film

2003.11.05. 16:55
A Fehér Ház PR-osztálya jobb forgatókönyvíró, mint a valóság, bizonyította be a katonalány kiszabadításából forgatott film. A készítők sajnos a valósághoz ragaszkodtak.
Az amerikai NBC televízió hétvégén mutatja be a Jessica Lynch megmentéséről készített filmjét. Az iraki háború emblematikus akciója hősies elemein túl azért került a figyelem középpontjába, mert kiderült, a történet jó részét a Fehér Ház PR-osztályán írták.

A televízió még az iraki háború idején határozta el, hogy megfilmesíti a történetet. Akkoriban még úgy tudták, a közkatonát véres küzdelemben fogták el az irakiak, bajtársai pedig egy bátor rohammal szabadították ki a kórházból, ahol fogva tartották. Később azonban kiderült, Lynch nem az összecsapás során sérült meg, hanem autóbalesetben, a hősies kiszabadításának pedig akadálya volt, hogy a kórházat nem védte senki.

A frissen elkészült darabot már látta a Lynchet játszó kanadai színésznő és az iraki ügyvéd, aki a kórházban raboskodó katonalányhoz vezette a felszabadító csapatokat. Az Amerikában tartózkodó Mohammed al-Rehaief a bemutató után elismerősen nyilatkozott a darabról: "a film megérintette a szívemet".

A forgatókönyvíró, John Fasano kevésbé volt lelkes, amikor elmondta, legalább húsz alkalommal kellett átírnia a forgatókönyvet, ahogy újabb és újabb adalékok kerültek napvilágra. "Minden mozzanatot bizonyítani és ellenőrizni kellett" - hangsúlyozta.

A film története végül megközelítette a valóságos eseményeket. A tényszerűség azonban végül nem tett jót a sztorinak. Az Entertainment Weekly "enyhének", a Time pedig egyenesen "unalmasnak" nevezte a végeredményt.

A főszereplő például szinte végig eszméletlenül hever kórházi ágyán, miközben későbbi megmentője, az iraki ügyvéd föl-alá járkál a sivatagban, az amerikai katonákat keresve. A csúcsjelenet, a megmentés is nélkülöz minden izgalmat. A támadás során ugyanis egyetlen lövés sem dördül el.

Reagen és az AIDS-esek

A "Lynch megmentése" című filmnél minden bizonnyal nagyobb vihart fog kavarni a Ronald Reagenről készülő alkotás, amelyet az NBC mutat be, szintén a hétvégén. A hírek szerint a film kedvezőtlen színben tünteti fel a hajdani elnököt és feleségét is.

Az egyik jelenetben Reagen az AIDS-betegek kapcsán állítólag azt mondja: "Bűnben éltek, ezért bűnben kell meghalniuk". A kritikus hangok szerint az alkotók nem tudják bizonyítani, hogy a mondat valóban elhangzott. A CBS ettől függetlenül elállt eredeti tervétől, és négyórás sorozatot végül is csak a szűkebb közönséghez szóló kábeltévé hálózaton fogja leadni.