Plágium miatt elítélték Madonnát Belgiumban

2005.11.19. 12:47
Plágium miatt bűnösnek találta a világhírű énekesnőt, Madonnát egy belga bíróság pénteken.

A bíró jóváhagyta egy belga zeneszerző, Salvatore Acquaviva panaszát, hogy a Frozen néhány taktusa az ő egyik 1979-es számából, a Ma vie fout le camp című dalból származik.

Betiltották a Frozen árusítását

A Frozen 1998-ban az amerikai slágerlista második helyéig jutott, és jelentős bevételt hozott Madonnának.

Salvatore Acquaviva szerint Madonna - akkor még ismeretlen fiatal New York-i táncosnőként - a hetvenes évek végén járt a zeneszerző lakóhelyén, a belga-francia határon lévő Mouscron városkában, és ott hallotta számát, aminek egyes részeit azután később "kölcsönvette".

Madonna ügyvédei ezt persze cáfolták, mondván, hogy védencük soha nem járt a helyszínen, és még ők követeltek 25 ezer euró kártérítést zaklatásért.

A bíróság betiltotta a Frozen belgiumi sugárzását, illetve árusítását, s utasította a három nagy zenecéget, az EMI-t, a Warnert és a Sonyt, hogy 15 napon belül gondoskodjanak az ítélet végrehajtásáról, máskülönben 250 ezer euró bírságot kell fizetniük.

Acquaviva ügyvédje pedig közölte, hogy ezzel az ítélettel csak a per első fele zárult le: most megkezdik az egyezkedést a szerzői jogokból fakadó pénzügyi követelésekről.