Lengyel nő a pult mögött

2006.11.23. 11:26
November 24-én, pénteken Magda, a legfrissebben felkent technopápa, Richie Hawtin istállójának legtüzesebb kancája készül bevenni Budapestet a M_nus kiadó színeiben. A Hairy csapata mindig igyekezett, hogy szem ne maradjon szárazon, most azonban rátesznek egy lapáttal, és a sötét, minimalista elektronika úrnőjét hívták kicsiny hazánkba.

Lengyelország válasza Lucy Ewingra

A művésznő Magdalena Chojnacka néven született Lengyelországban, Zwiec városában, ahonnan 1984-ben - talán a Lucy Ewing féktelen dorbézolásainak hatására - Texas felé vette az irányt, majd Detroit, New York és újra Detroit következett.

A detroiti éjszakák, a warehouse partik és Richie Hawtin (akkor még Plastikman) fülbemászó dekadens halálmuzsikája mély nyomokat hagyott a fiatal lányban, aki legott lemezjátszóra kapott, így néhány év múlva már maga Hawtin pápa egyengette az útját. Rajta keresztül ismerkedett meg későbbi lemezlovas pajtijával, Marc Houle-al, majd 2003-ban belépett Houle és Troy Pierce mellé a Run Stop Restore kiadóba.

A kisasszony tíz éve zenél, eleinte houseból csúszott elektróba, majd 1999-től kikötött a minimalista cuccok mellett. A szaklapok szerint a techno and bass-ből átmentett zörejeket kever funkkal és elektróval majd pofoncsapja európai szintipoppal, wow.

Mint minden valamire való dj, ő is Németországban kötött ki, úttörője volt a Final Scratch forradalmának, kedvenc zenéit saját szája íze szerint újraeditálta, szabadidejében hosszú órákat töltött Hawtin óriási bakelitkollekciójának digitalizálásával Az eredmény egy figyelemreméltó új hangzás, ami messze túlmutat a minimálon. Érdekes egyveleg, amiben benne van Detroit, Chicago, New York és Berlin egyszerre. A hagyományos két lemezjátszós felállást laptopokkal, szemplerekkel, effekt gépezetekkel egészítette ki, hogy felélessze a minden fiatalban ott szunnyadó Darth Vadert.

Napjainkban a M_nus-os művészek második számú közönség kedvence, She's A Dancing Machine mixlemeze nyár végén jelent meg. A M_nus kiadónál uralkodó hangulatról amúgy cuki kisfilmet is készítettek - a családi képeslap meghitt részletei közé tartozik, Richie férfiseggek közé pirult feje, és hogy a művészek mindent megosztva egymás loopjaiban kotorásznak.

Magda mellett péntek este az elmaradhatatlan Naga/Beta páros, Andre és az ifjú titánokból mutált Polymorphin igyekszik táncoltatni a nagyérdeműt.

Helyszín: Groovy Inside
További információk a Hairy oldalán.