Megtámadták az önsanyargató mágust

2003.09.17. 11:40
Meghökkentő agressziót vált ki a londoniakból David Blaine, az amerikai illuzionista, aki 44 napot tervez eltölteni egy magasra kifüggesztett üvegkalickában, táplálék nélkül. A legutóbbi támadás már egészen ijesztő volt, egy 38 éves férfi ugyanis megpróbálta elvágni a mágust ivóvízzel ellátó csövet.
Egy állványra mászott fel, majd harminc percen keresztül próbálkozott Stephen Field azzal, hogy elvágja a Blaine üvegkalickájához vezető csövet, illetve elektromos vezetékeket. Nem sikerült, a rendőrség pedig a lemászás után azonnal eljárást indított ellene. Az illuzionista tizedik napja lebeg a Temze partján felállított fémoszlopról lógó kutricában.

Szemétkednek

Blaine akciója egyszerű érdeklődés helyett eddig egyébként kifejezett agressziót váltott ki a londoni járókelőkből, vagyis nem Field volt az első kellemetlenkedő. A francia kosztümös filmekben bánik úgy a nép a kalodába zárt pozitív hőssel, mint a brit főváros lakói most az amerikai mágussal. Az első tíz nap alatt megdobálták tojással, golflabdával, két tüzijáték-rakétát lőttek ki rá, sőt elfordult az is, hogy félmeztelen nők táncoltak előtte ingerlően.

Brit sajátosságnak tűnik, hogy a helyi bulvárlapok élen járnak a mágus buzerálásában. A félmeztelen nőket is egy újság rendelte oda. Egy konkurens most azt tervezi, hogy az illuzionistáéhoz hasonló üvegdobozt lógatnak fel a közvetlen közelben, amelyben egy meztelen go-go táncosnő vonaglana izgatóan. Egy szellemes sajtótermék barbecue-sütőt állított fel az amerikai médiasztár alatt, hogy a piruló flekken illata végképp kikészítse a koplalóművészt. Az önmegtartóztatás nehézségeire próbáltak talán figyelmeztetni azok a járókelők is, akik hamburgert és egyéb élelmiszereket mutogattak a táplálék nélkül kucorgó illuzionistának, egy önzetlen polgár pedig komplett, háromfogásos angol regglivel dobta meg. Rajtuk is túltett az az újságíró, aki a humoros sztori végett távirányítós helikopterre kötözve keringetett a bűvész körül egy komplett hamburger-menüt.

Az üvegdoboz környékén a jelentések szerint állandó a karneváli hangulat. A tér tele van turistákkal, de nem tétlenek a helyi elmebetegek sem. Minden nap megjelenik a helyszínen egy Szaddám Huszeinnek maszkírozott férfi, egy audioterrorista pedig kierősített dobozgitárján szinte megállás nélkül játssza Simon és Garfunkel büntető slágerét, a The Sound of Silence-t.

Blaine azt nyilatkozta, hogy a vegzálások miatt elképzelhető, megszakítja a 44 napos kísérletet.

Kellett neki fület vágni

A piszkálódások oka lehet az a szenzációhajhász akció, amellyel Blaine a 44 napos felfüggesztés előtt tartott egyik sajtótájékoztatón próbálta magára vonni a figyelmet. Az amerikai egy újságírói kérdés után kést rántott, és úgy tett, mintha levágott volna egy darabot a saját füléből.

A mágus korábbi híres akciója volt, amikor egy hétre eltemettette magát, vagy amikor 3 napot töltött egy jégtömb belsejében.