Judit
2 °C
7 °C

Megszűnik a legismertebb brit szatírikus lap

2002.05.30. 11:22
Több mint 160 évi szurkálódás után, hosszas haldoklás végén szerdán hivatalosan is kimúlt a brit politikai szatíra fő intézménye, a Punch magazin, amelynek piaca gyakorlatilag nullára olvadt az elmúlt években.
A kéthetenként kiadott lap az utolsó időkben alig 6 ezer példányban fogyott; fénykorában, a negyvenes években átlagosan 175 ezret adtak el minden egyes lapszámból.

A tulajdonos, Mohamed el-Fajed, aki a világhírű londoni Harrods luxusáruházat is birtokolja, szerda esti közleményében bejelentette, hogy a lapszámoként 40 ezer font veszteséget termelő magazint nem finanszírozza tovább. Fajed elismerte, hogy a Punch nemzeti intézmény volt Nagy-Britanniában, s közölte, hogy nehéz pénzeket áldozott a lap életben tartására, de "egy üzletembernek időnként a szíve helyett az eszére kell hallgatnia".

Since 1841

A 12 teljes munkaidős alkalmazott közül nyolcat szélnek eresztenek, a többiek a lap továbbra is élő internetes kiadását gondozzák - írta a Reuters.

A Punch először 1841. július 17-én jelent meg. Alapítói, Ebenezer Landells és Henry Mayhew a francia Charivari napilapról mintázták magazinjukat. A brit lap 1992-ben már a tönk szélén volt; Fajed mentette meg, aki a Harrodsban rendezett fényes partin indította újra az újságot.

A Private Eye az új ász

A tulajdonos nevében kiadott szerdai búcsúközlemény szerint a Punchra jellemző, kifinomult politikai szatíra piaca mára elenyészett; most a nyers stílusnak van itt az ideje, amit "a Private Eye nagyon ügyesen művel ... itt mi nem találtuk meg a helyünket".

A Private Eye magazin, a Punch fő vetélytársa tavaly átlagosan csaknem 190 ezer példányban jelent meg lapszámonként.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?