Rablók ölték meg az afrikai reggaeénekest

2007.10.19. 14:51
Lucky Dube nem váltotta be első albumának címét, miszerint Rastas Never Die.

Bűnözők megölték csütörtök este egy rablási kísérlet során Johannesburgban Lucky Dube-ot, az egyik leghíresebb dél-afrikai reggae-énekest, aki több mint 20 albumot jelentetett meg és számos nemzetközi kitüntetést kapott.

A 43 éves muzsikust, akit az elefántcsontparti Alpha Blondy és Tiken Jah Fakoly mellett a műfaj legnagyobbjának tartottak a fekete kontinensen, két gyermeke szeme láttára lőtték le. A gyerekek épp az autóból készültek kiszállni a dél-afrikai nagyváros Rosettenville nevű előkelő elővárosában. A támadók az autót akarták ellopni, de rálőttek és a rendőrség szerint Dube azonnal meghalt. A helyi The Star című lap pénteki száma viszont egy szemtanúra hivatkozva azt írta, hogy az énekes megpróbált elmenekülni, de gépkocsijával előbb egy másik autónak, majd egy fának ütközött.

Rastas never die

Dube pályafutása során számos nemzetközi díjat kapott és olyanokkal lépett fel közösen, mint Sting, Peter Gabriel és Sinéad O'Connor. Kezdetben a hagyományos zulu zenét, a mbaqangát játszotta, és bár rövid időn belül nagy sztár lett, 1984-től a reggae-műfajra váltott át. Első albumát, a Rastas Never Die-t a fajüldöző dél-afrikai kormány betiltotta. Ettől kezdve egymást követték szociális érzékenységű, határozott elkötelezettségű lemezei, mint az 1985-ös Think About The Children, vagy az 1989-es Prisoner. 1996-as Serious Reggae Business című lemeze nyomán világzenei díjat kapott, mint "a legsikeresebb afrikai művész." Legutolsó albuma tavaly jelent meg Respect címmel. Egyaránt énekelt zulu, afrikaans és angol nyelven.