Polanski végül megkapta az Oscar-díjat

2003.09.08. 12:55
Az Amerikában nemi erőszakért még mindig körözött rendezőnek Harrison Ford adta át a szobrot.
Rendhagyó módon Franciaországban, és a hivatalos ceremónia után öt hónappal vehette át a legjobb rendezésért járó Oscar-díját Roman Polanski. A Zongorista című filmjével díjat nyert rendező azért nem ment el a márciusi díjátadóra, mert az Egyesült Államok területére lépve azonnal letartóztatnák egy tizenhárom éves lány megerőszakolásának vádjával.

Az Egyesült Államokból 1978-ban elmenekült francia rendezőnek Harrison Ford adta át a díjat a Deauville filmfesztiválon, számolt be a BBC. Polanskit, aki a fesztiválzsűri elnökeként volt jelen, már három alkalommal jelölték Oscar-díjra, de most először ítélték neki a szobrot.

Köszönöm szépen A rendező egyébként a párizsi Plaza Hotelben követte az Oscar-átadó eseményeit. Az eredményhirdetést követően azt mondta: "mélyen meg vagyok hatódva, hogy egy olyan filmmel nyertem végül Oscart, amelyik szoros kapcsolatban áll életem korai eseményeivel."

A zongorista Wladyslaw Szpilman lengyelországi zsidó zenész szenvedésének és túlélésének történetét meséli a második világháború Varsójában. A most 70 éves rendező hasonló megpróbáltatásokon ment keresztül gyermekkorában a krakkói gettóban, anyja pedig Auschwitzban halt meg.

Elmondása szerint a filmezés segített megértenie, hogy "a művészet képes átalakítani a fájdalmat." A zongorista további két Oscart is nyert. A 2003-as fesztiválon elvihette a legjobb forgatókönyvért és a legjobb alakításért járó díjat is.

Harrison Ford, aki szerepelt Polanski 1988-as Frantic című munkájában, legújabb filmjével, a Hollywood Homicide-del járt az amerikai mozinak szentelt észak-Francia fesztiválon.