Elhunyt Selmeczi Roland

2008.01.31. 11:14
A színész Újhartyán közelében az M5-ösön szenvedett halálos autóbalesetet.

Elhunyt Selmeczi Roland, a 38 éves színész szerdán szenvedett halálos autóbalesetet az M5-ös autópályán, Újhartyán közelében. Bor Zoltán, a szolnoki Szigligeti Színház produkciós vezetője elmondta: Selmeczi Roland szerdán délelőtt még a színházban próbálta a Fekete szárú cseresznye című darabot, majd néhány órás pihenést követően elindult Budapestre.

Selmeczi autója eddig ismeretlen okból este nem sokkal 21 óra előtt lesodródott az útról, és a pálya melletti vadvédő hálónak csapódott.

Selmeczi Roland 1969-ben született Budapesten. 1993-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Diplomázását követően a Vígszínház társulatának lett tagja, az utóbbi időben pedig szabadúszóként egyebek mellett a soproni Petőfi Színházban, a Karinthy Színházban, az Új Színházban, a Pesti Színházban, a Madách Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban játszott. 2003-tól 2007-ig vezető színésze volt a soproni Petőfi Színháznak, számos produkcióban játszott, és valamennyi színházi elismerést elnyerte. A soproni színházban emlékhelyet alakítottak ki Selmeczi Rolandnak.

Szolnokon a Fekete szárú cseresznye február közepére meghirdetett bemutatójára készült, Hunyadi Sándor darabjában a főbírót játszotta volna. Februárban a Vígszínházban A padlásban, a Budapesti Kamaraszínház Ericsson Stúdiójában pedig a Szeget szeggel című darabban lépett volna fel.

Selmeczi Roland fontosabb színházi szerepei közé tartozott Chino (West Side Story), Louis Aronson (Kushner: Angyalok Amerikában), Evaristo (Goldoni: A legyező), Csendőr (Akutagava-Müller: A vihar kapujában), Hierlinger Ferdinánd (von Horváth: Mesél a bécsi erdő), Christian (Rostand: Cyrano), Armand (Anouilh: Colombe), Orsino (Shakespeare: Vízkereszt), Courcelles (Shaw: Szent Johanna), Vargányai Guszti (Parti Nagy: Ibusár), Mushnik (Gorman: Rémségek kicsiny boltja).

A közönség láthatta az Üvegtigris 2 és a Kútfejek című mozifilmekben, emellett több tévéfilmben és sorozatban is szerepelt (A szabin nők elrablása, A nagy fejedelem, a Kisváros, Angyalbőrben, A csikós).

Sokat foglalkoztatott szinkronszínész volt, hangját számos nagy sikerű film magyar változatában hallhatta a közönség. Selmeczi Roland volt A Gyűrűk Ura trilógia Aragornjának, a Shrek 2 Csizmás Kandúrjának magyar hangja, de rendszeresen az ő tolmácsolásában szólalt meg Brad Pitt és Antonio Banderas. Emellett Selmeczi Roland volt a hazai sportcsatorna hivatalos hangja is.

Bubik István 2004-ben hasonló autóbalesetben vesztette életét. Az Új Színház 46 éves művésze november 28-án, vasárnap reggel a 4-es főúton, Cegléd és Ceglédberceli között Volkswagen Bogarával áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol frontálisan ütközött egy Ford Focussal.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport