Jolán
2 °C
4 °C

Meghalt Syd Barrett, a Pink Floyd alapító tagja

2006.07.11. 17:52
Hatvanéves korában elhunyt Syd Barrett, a legendás Pink Floyd alapító tagja, aki a 60-as évek közepén gitárosként és énekesként vett részt a zenekar létrehozásában. A zenekar szóvivője nem közölte a halál pontos okát, csak annyit, hogy az már több napja bekövetkezett.

Hatvanéves korában meghalt Syd Barrett, a legendás Pink Floyd alapító tagja, közölte kedden a brit együttes szóvivője. Barrett a 60-as évek közepén gitárosként és énekesként vett részt a Pink Floyd létrehozásában és első lemezeik készítésében, sőt a zenekart is ő nevezte el két blueszenész után. A szakma őt tekintette a pszichedelikus zenét játszó banda zenei "agyának". Az együttes 1967-ben megjelent, The Piper at the Gates of Dawn című nagylemezét, amely a rajongók és a kritikusok körében is hatalmas sikert aratott, nagyrészt Barrett dalai töltötték meg.

Magányosan élt

A gitáros azonban hamarosan a kábítószer rabja lett, emiatt problémái támadtak zenésztársaival. Főleg emiatt vált ki a Pink Floydból 1968 tavaszán; tervezett szólókarrierje sikertelennek bizonyult. Utódja a zenekarban David Gilmour lett, aki Roger Waters basszusgitárossal roppant termékeny szerzőpárost alkotott. Az 1979-ben kiadott, The Wall című dupla LP-jük mindmáig a rockzene egyik kiemelkedő alkotása.

Barrett a 70-es években teljesen visszavonult a popszakmából, magányosan élt szülővárosában, Cambridge-ben. Zenésztársai azonban megőrizték a közös évek emlékét: neki ajánlották a Shine On You Crazy Diamond, illetve a Wish You Were Here című számaikat. A 80-as évek óta Barrett már alig-alig állt kapcsolatban egykori társaival. Az utóbbi években súlyos cukorbetegség keserítette meg életét. A zenekar szóvivője nem közölte a halál pontos okát, csak annyit, hogy az már több napja bekövetkezett. A Times úgy tudja, hogy pénteken halt meg, cukorbetegségével kapcsolatos komplikációktól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?