A Fidesz veszekszik Demszkyvel a Szigetért

2008.06.16. 16:41
A városképvédelmi bizottság fideszes elnöke szerint elképesztő, hogy Demszky 2,6 milliárdot akar az idei Szigettől, pedig tavaly kiderült, hogy a főpolgármester nem pénzt szeretne, hanem ellentételezést, és nem idén, hanem jövőre.

Érvényes szerződése van a Sziget Kft.-nek az idei évre és a következő két évre is a Sziget fesztivál megrendezésére, ezen a helyzeten pedig csak bírósági perben lehet változtatni - jelentette ki a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottságának elnöke hétfői tájékoztatóján. A Főpolgármesteri Hivatal szerint Demszky Gábor csak azzal nem értett egyet, hogy a következő két évben is ellenszolgáltatás nélkül kapják meg a területet a szervezők, így az idei fesztivált nem érinti a döntés.

Ughy Attila elképesztő, megdöbbentő dolognak tartja azt, hogy a főpolgármester több mint egy hónappal azután jelezte kifogásait a kft. ingyenes közterület-használati engedélyével kapcsolatban, hogy a bizottság a főpolgármester kabinet irodájának javaslatára, Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek együttes előterjesztésében egyhangú határozatban hozzájárult ahhoz, hogy a kft. újabb három évben megrendezheti a Sziget fesztivált.

A fideszes politikus szerint ha a főpolgármesternek az lett volna a szándéka, hogy a kft. ez évtől már ne kapjon ingyenes közterület-használatot, akkor a hivatala és a helyettesei benyújthattak volna egy ilyen javaslatot is a testület elé. Ughy Attila úgy vélte, hogy a főpolgármester a szakbizottságra kívánja hárítani a felelősséget azért, hogy a hivatala és a helyettesei egy ilyen, a kft. számára idén is jelentős anyagi kedvezményt jelentő javaslatot fogadtattak el a testülettel.

2,6 milliárdot kérnek

A múlt héten hírt már írtunk arról, hogy a hatályos fővárosi rendelet alapján a kft.-nek 2,6 milliárd forint közterület-használati díjat kellene fizetnie idén, ha nem ingyenes használatra kapná a 620 ezer négyzetméternyi területet, és az elkövetkező két évben a főváros ilyen nagyságrendű ellentételezést várna a Sziget szervezőitől. A főváros ugyan nem pénzt, hanem a fesztivál területének helyreállítása mellett értéknövelő beruházásokat (a zöldfelületek fesztivál utáni rehabilitációja, a fesztivál higiénés körülményeinek fejlesztése, a parkolási körülmények javítása,) illetve marketing- és reklámfelületet kér a Szigettől, de hangsúlyozták, hogy semmi nem indokolja, hogy egy nyereséges üzleti vállalkozásnak ingyen adják át a területet.

A Főpolgármesteri Hivatal MTI-nek elküldött közleményében az áll, hogy Demszky Gábor nem az idei rendezvény közterület-használatával nem értett egyet, hanem azzal, hogy a következő két évben is változatlan feltételek mellett, ellenszolgáltatás nélkül kapják meg a területet a szervezők. Hozzátéve: az idei fesztivált a döntés nem érinti, hiszen annak szervezése és a jegyek értékesítése már a főváros és a Sziget Kft. közötti tárgyalások megkezdése előtt elkezdődött.

A kommünikében az olvasható, hogy a főpolgármester azért függesztette fel a területhasználatra vonatkozó döntést, hogy a 2009-es és 2010-es rendezvényre már az új, készülő megállapodás feltételei vonatkozzanak.

1,5 milliárdot hoznak így is

A 2,6 milliárd forintot irreálisan magas árnak tartotta múlt heti nyilatkozataiban Gerendai Károly, a Sziget Kft egyik tulajdonosa, aki szerint így is körülbelül másfél milliárd forint a költségvetés bevétele a Sziget fesztivál kapcsán, az idei rendezvényre ugyanis minden eddiginél több, mintegy 40 ezer külföldit várnak. Gerendai Károly hangsúlyozta, hogy 2005-ben a KPMG piackutató cég által készített gazdasági tanulmányt szerint az egy évvel korábbi fesztiválból mintegy 1,3 milliárd forint volt a bevétele a költségvetésnek.

Ebben benne vannak például az adók, a vendégéjszakák, és persze a külföldiek által Magyarországon elköltött pénz is. A tanulmány szerint a fesztivál miatt körülbelül 9 milliárd forintnyi többlet keletkezett a nemzeti össztermékben.