Drogosok helyett külföldiek és húgymocsarak a Szigeten

2006.08.16. 19:15
Ha 76 hektáron, 66 programhelyszínen, 30000 négyzetméternyi sátorban és 3500 négyzetméternyi színpadon 250 külföldi és 500 hazai előadó lép fel, akkor 1 hektáron, 2 programhelyszínen, 9 négyzetméternyi sátorban és 6 négyzetméternyi színpadon mennyi? Tudjon meg adatokat és véleményeket az egyhetes fesztiválról. Bónusz indexes fesztiválkommandó-értékelés.

"Tudja mindenki főképpen miről szól ez. Nem a zenéről, sosem erről szólt. Drog. Pia. Abberáció. Igénytelenség. Marihuána szaga a levegőben, a bokor alatt kiskanálban melegítik a herkót. Ez lenne a "magyar kultúra" politikai támogatással. Hát, sajna ide jutottunk" - szól zeneügyi blogunk, a Csáp Géza egyik legerősebb kommentje. És bár a Tarlós-konform olvasó kaján vigyort varázsolt arcunkra, azért meg kell jegyeznünk, a Szigeten végzett kutatások a fentiek ellenkezőjét támasztják alá.


Bontják a szigetet. Klikk!

Idén jóval alacsonyabb volt a kábítószer miatti kezelések száma, összesen öt szigetlakót kellett az orvosoknak kezelniük, mind külföldi volt - összegezte a hét drog mérlegét az MTI-nek dr. Szeles Géza, a 400 fős egészségügyi különítmény vezetője.

A legtöbb problémát a bokaficamok okozták. "Többnyire külföldi kezeltjeink voltak: a különösen hepehupás talaj miatt sokan szenvedtek végtagsérüléseket, főleg bokaficamot" - mondta az orvos, aki szerint a 2600 orvosi beavatkozás ellenére is nyugalmas hetet zárt a rendezvény. A rendezvény első két napján tapasztalt feltűnően sok epilepsziás roham aránya normalizálódott, napi egy-két ilyen esetben kellett a mentőknek közbelépniük.

Ha már eszméletvesztés, akkor inkább az alkoholé volt a főszerep. Az orvos szerint a kezeltek aránya hasonlóan alakult az elmúlt évihez, de most sokkal több külföldi járt a szigeti detoxikálóban.

Idegenek

Bár elsőre úgy tűnhet, a problémás, bokaficamra és alkoholizmusra hajlamos külföldiek körében lett népszerű a rendezvény, a valóság prózaibb. A Felsőoktatási Kutatóintézet és az Európai Ifjúsági Kutató- és Kommunikációs Központ statisztikája szerint egyszerűen arról van szó, hogy a közönségnek a harmadát már külföldiek tették ki. A Sziget iroda szerint a fesztivál a franciák, németek és osztrákok körében volt a legnépszerűbb.

A statisztikák iránt rajongók számára nyilván lebilincselő adat, hogy közel ugyanannyi magyar fiú (54,3%) ment ki a Szigetre, mint lány (45,7%). A külföldieknél a férfiak egyértelműen bátrabbak voltak, ott az arány 61%-39% volt. Ez alapján érthetővé válik a a külföldiek heves udvarlásáról beszámoló kolléganőnk posztja is.


Klikkeljen a Leningrád fotókhoz!

A külföldi közönség valamivel idősebb is volt (33%-uk 25-29 éves), míg a magyarok legnépesebb korosztálya a 20-22 év közötti volt, 25%-os részvételi aránnyal. A kutatásból azonban kiderül az is, hogy a harmincas korosztály a Sziget leggyorsabban növekvő csoportja.

Ennek okáról Gábor Kálmán szociológus, a Felsőoktatási Kutatóintézet Ifjúságkutatási Csoportjának vezetője azt mondta: "A harmincasok alapították meg a fesztivált, náluk már szinte hagyománnyá vált, hogy évről-évre kilátogatnak".

Az 1033 magyar és 786 külföldi válaszát feldolgozó felmérésből kiderült az is, hogy a magyar közönségnek valamivel szerényebb anyagi lehetőségekből kell kihoznia a maximumot. Míg a honiak közt a az 1-2 ezer forintos napi kiadás volt a legjellemzőbb, a külföldiek 3-5 ezret fordíthattak italra, ételre, drogokra vagy izületi kenőcsökre.

A húgymocsaraktól a New Yok-i cigányokig

Közel 24 órás szolgálatban működő Sziget-kommandónk értékelése százalékos adatokat ugyan nem tartalmaz, viszont plasztikus képet kaphatunk belőle az egyhetes fesztivál csúcsairól és legsötétebb pillanatairól.


Iggy Pop varázsol
A legrosszabb dolog az ócska hangosítás, a legjobb pedig a Hilltop borozója volt a Szigeten - legalábbis az eseményen lelkes tántorgással résztvevő indexesek szerint. A hangosítás, illetve annak meglepő hiánya annyira büntető volt, hogy ezt a megkérdezettek szinte mindegyike említette. Halállistánkon szerepelnek még az alattomos húgymocsarak, a por, a Milli tejbár hiánya és a Rasmus, a Sziámi, illetve az Anima szereplése. No meg az, hogy kutyás őr lépett közbe, mert a taxira váró tekergőző sorban összeverték a tolakodókat.

A pozitív oldalon a tömeges részegség, az egyre jobb kajafelhozatal és a kora este még aránylag kis tömeg virítottak, nem beszélve a csávóról, aki átlátszó műanyag pohárakkal itt a piros hol a pirosozott. A legmegosztóbb koncert díját a Prodigy tagjainak nyújtjuk át, mivel a legjobb és legszörnyűbb élmények listáján is több első helyet kaptak. (Azon belül több volt a lefele, mint a felfele mutató hüvelykujj.) A pozitív színpadi élmények között többen emlegették a Leningradot, a Scissor Sisterst, a Gogol Bordellót, Roy Pacit, Iggy Popot, különdíjat kapott az osztrák beatboxos Mauf, futott még a Böiler, a Lopunk, a Shipp-William Parker-Gerald Cleaver trió és az Exploited, sztriptíz-különdíjasunk természetesen Iggy Pop lett, a legjobb bajusz a Gogol Bordellós Eugene Hützé.

Mindezek alapján nehogy azt gondolják, hogy az idei Sziget koncertközpontú tolongás lett volna! Azok a munkatársak, akiknek nem kellett munkakörileg koncertekről írniuk, naponta átlag mindössze 0,8 ilyen eseményt figyeltek legalább húsz percig. Benyomva mászkálni úgy, hogy a horizontot betöltő párezer ember szintén ezt csinálja, mindennél jobb, amit ez a nyár szervezett keretek között kínált. A sör megint rémes volt, a pálinka viszont egyre jobban előretör, idei felfedezésünk a 300-ért vesztegetett kétféle törköly volt a Hilltopnál.

Végül álljon itt pár kifejező, egymondatos értékelés az idei Szigetről

"A legjobb dolog a Szigetben az egész, az egymondatos véleményem, hogy a sokareklámnagyatömegésakosz-kritikusok megöregedtek. "

"Soha semmi nem változik a Szigeten, hiába van Silent Disco, meg még több vécé, mindig minden ugyanolyan."

"Meglepő volt, hogy az érdekesnek ígérkező koncertek voltak a legszarabbak, az unalmasnak ígérkezők meg a legjobbak." "Jó volt, mint mindig, de most is főleg a lerészegedés volt a főmotívum."

További számok

Nem untatjuk tovább Önöket, jöjjenek ismét az adatok. A 14. Szigeten egyetlen teltházas nap volt, mégpedig a zárónapon, amikor 65 ezer ember tombolt a különböző színpadok, sátrak, kocsmák és autóhangszórók környékén. A heti összlétszám elérte a tavalyi 385 ezres rekordot, és így 50 millió forint nyereséget termelt.


Kattintson az utolsó napi képekhez!

A 76 hektáros Szigetet 6000 ember 15 nap alatt építette fel. A sátrak összterülete mintegy 30000 m2, legnagyobb a Party Aréna 2700 négyzetméteres nagysátra, melynek tartozékait 4 kamion szállított a helyszínre. Bár a HammerWorld sátra kisebb 2400 négyzetméter) mint az Aréna, mégis a tartozékok elrendezése miatt ezt öt kamion hozta a Szigetre.

A legnagyobb, a 840 m2 -es 14 m magas, 20 t teherbírású Nagyszínpad, melynek súlya több mint 80 tonna. A Nagyszínpadon 4 tonnányi világítást szereltek fel, 400.000 wattnyi teljesítménnyel, 80 intelligens lámpával. A közönség 44 különböző országból érkező, összesen 250 külföldi és 500 hazai produkciót láthatott.

Szerdától körülbelül 10 napig tart a bontás és a takarítás.