Tom Cruise 40 éves

2002.07.02. 12:02
Arról álmodott, hogy pap lesz, mint birkózó akart karriert csinálni, végül a világ egyik legkeresettebb színésze lett, akinek népszerűsége változatlanul töretlen. Tom Cruise, a hollywoodi szupersztár július 3-án tölti be 40. életévét.
Tom Cruise
Papnak készült, szcientológus lett
Legújabb filmjének, a Steven Spielberg rendezte "Minority Report"-nak néhány napja volt nagysikerű premierje az Egyesült Államokban, s újkeletű kapcsolata Pénelopé Cruz spanyol színésznővel a bulvárlapok címlapjait biztosítja számára. Húszmillió dollárt is kap egy-egy filmjéért, s ezzel a legjobban kereső hollywoodi művészek közé sorolják őt.

Tom Cruise a New York-i Syracuse-ban született. Apja elektromérnök, anyja tanítónő volt. Tizenegy éves korában szülei elváltak. Tanulmányait nyolc különböző általános iskolában és három gimnáziumban végezte. 14 éves korában egy ferences rendi iskolába iratkozott be, mert pap szeretett volna lenni. Később egy iskolai musicalben játszott főszerepet és ez felkeltette érdeklődését a színészi pálya iránt.

Coppola-filmben figyeltek fel rá

"Amerika borzalmas"
"Az Egyesült Államok egyre borzalmasabb, és ez elszomorít. Csak rá kell nézni a közügyeinkre." - nyilatkozta Tom Cruise a minap a brit Daily Express napilapnak. A filmcsillagot legújabb filmje, a Spielberg-rendezte Minority Report kapcsán kereste fel az újság, aki ennek kapcsán - a Hollywoodi sztárok közül elsőként - élesen bírálta hazája ügyeit.

"Nem bírom tovább tágra zárt szemekkel nézni az Amerikát fenyegető terrorizmust, a bűnözést, a meghamisított pénzügyi jelentéseket és a vállalati korrupciót" - fakadt ki Kubrick utolsó filmjére is utalva a tavaly elvált színész.

Nicole Kidmannal együtt adoptált gyermekeiket (Isabella, 9, Connor, 7) nem szeretné az Egyesült Államokban felnevelni, mert - mint mondja - az ma már kockázatos vállalkozás. "Nic dönt a gyerekek ügyében, de velem együtt. Én Ausztráliát preferálom."

Filmszínészi pályafutása - több tanfolyam elvégzése után - jelentéktelen szereppel kezdődött 1981-ben Franco Zefirelli "Végtelen szerelem" című filmjében. Felfigyeltek rá 1983-ban Coppola a "Rablóhal" című filmjében, de az áttörést az 1986-os esztendő hozta meg az akkor 24 éves művésznek a kasszasikert aratott "A pénz színe" (The color of money) filmmel. 1989-ben lemondott színészi gázsijáról, hogy elkészülhessen a vietnami veteránokról forgatott film, a "Született július 4-én". Ekkor jelölték őt első ízben Oscar-díjra és a film főszereplőjeként elnyerte az Arany Glóbuszt.

Miután elvált nyolc évvel idősebb feleségétől, Mimi Rogers filmszínésznőtől, 1990-ben Cruise filmforgatás közben megismerkedett Nicole Kidman-nal. Röviddel ezután egybekelt a világszerte ünnepelt "álompár". Később örökbe fogadtak két gyereket: Isabelle a lány, Connor Anthony a fiú.

40 év, 40 film

Sikerfilmek egész sora következett, majd kétévi szünet után 1999-ben együtt játszhatott feleségével, Kidmannel a sokat vitatott "Tágra zárt szemek" című filmben. Azóta már egy tucat filmben vállalt kisebb-nagyobb szerepeket, így jelenleg 40 film stáblistáján szerepel színészként.

Tom Cruise nagyrészt a tökéletességre törekvésnek köszönheti filmbeli sikereit. Szerepeihez sugárhajtású harci gépekkel gyakorló repüléseket végzett, rendszeresen gyakorolta a biliárdot, vagy éppen hosszú ideig nem kelt fel a tolószékből. A színészkedés mellett egyre több időt tölt a kamerák túloldalán, azaz az alkotói, gyártói stábban. Közel tíz filmet jegyez producerként, köztük olyan sikereket, mint a Mission Impossible-sorozat, a Vanília égbolt vagy a Más világ.

Szcientológiai kitérő

Cruise-t rendszeresen támadták amiért tagja lett a szcientológus közösségnek, amelyet csak 2001-ben hagyott ott. Később elterjedt a híre, hogy dollármilliókat költött az egyházra.

Változást jelentett magánéletében, amikor 2001 februárjában - tíz évi házasság után - elvált Nicole Kidmantől. Azóta a nála 13 évvel fiatalabb szépséggel, Pénelopé Cruzzal él együtt.

Cruise legismertebb filmjei

Vanília égbolt - [Vanilla Sky, 2001]
Mission: Impossible II - [Mission: Impossible II, 2000]
Magnólia - [Magnolia, 1999]
Tágra zárt szemek - [Eyes Wide Shut, 1999]
Jerry Maguire - A nagy hátraarc - [Jerry Maguire, 1996]
Mission : Impossible - [Mission Impossible, 1996]
Interjú a vámpírral - [Interview with the Vampire, 1995]
A Cég - [The Firm, 1993]
Egy becsületbeli ügy - [A Few Good Men, 1992]
Túl az Óperencián - [Far and Away, 1992]
Született július negyedikén - [Born on the Fourth of July, 1989]
Cocktail - [Cocktail, 1988]
Esőember - [Rain Man, 1988]
A pénz színe - [The Color of Money, 1986]
Top Gun - [Top Gun, 1986]
Kívülállók - [Outsiders, 1983]
Kockázatos üzlet - [Risky Business, 1983]
Tökéletes mozdulatok - [All The Right Moves, 1983]
Takarodó - [Taps, 1981]