Jamaikai-amerikai legenda a Kultiban

2004.11.24. 12:03
A New York Ska-Jazz Ensemble és a Slackers után a jamaikai dallamvilág New York-i képviselőinek újabb sztárzenekara, a Toasters érkezik a hideg, szeles Budapestre. Rudeboyoknak kötelező, mindenki másnak erősen ajánlott.
Az amerikai ska veteránja, Robert "Bucket" Hingley november 28-án a Kultiplexbe vezeti legendás zenekarát, az 1982-ben alapított Toasterst, hogy lendületes színpadi show-t produkáljon a magyar közönségnek.

Toasters

A Toasters az egyik legismertebb amerikai skazenekar, elsősorban az ő nyolcvanas évekbeli tevékenységüknek köszönhető a műfaj kilencvenes évekbeli amerikai felfutása, sőt sokan úgy vélik, hogy nélkülük nem tért volna vissza ismét a ska Európába.

Érdekesség, hogy a Nagy-Britanniából az USA-ba költöző Hingley a zenekar első felállásának tagjait az általa vezetett képregénybolt alkalmazottai közül toborozta. A "toaster" szó a reggae-ska világban egyébként véletlenül sem kenyérpirítót jelent, hanem a sound systemnek azt a tagját, aki a lemezekre ráénekel, mai közkeletű szóval az mc-t.

Hingley alapította az azóta megszüntetett Moon Ska Records nevű lemezkiadót is, ami a kezdeti szkepticizmus ellenére idővel a műfaj legnagyobb független kiadójává nőtte ki magát.

Klasszikus ízek

Most vasárnap azoknak sem kell csalódniuk a bandában, akik nem a rock'n rollos, vagy a brit new wave-es ízeket, hanem a ska jamaikai, vagy dzsesszesebb vonalát kedvelik, hiszen a zenekar meghatározó tagja a Bucket mellett éneklő, raggázó, jamaikai származású Jack Ruby Jr., valamint a júliusban nálunk járt New York Ska-Jazz Ensemble basszusgitárosa, Sheldon Gregg.

A hangulatot a Pannonia Allstars SKA Orchestra izzítja majd, de az est első zenekara a bónuszként érkező amerikai Haymarket Riot lesz 19.30-kor.

A Haymarket Riot a zajosrock-vonalat követi, mely ugyan erősen kilóg az est többi zenekara által képviselt stílusból, de biztosra vehető, hogy nagy örömére szolgál majd a zenei kalandokra nyitott, torzított hangzásokat is befogadó érdeklődőknek.

Az estére jegyek 3000 forintért kaphatók a helyszínen, és 2700 forintért elővételben.