A rocksztár 'elvesztette a kontrollját'

2004.03.17. 16:30
A Marie Trintignant francia színésznő meg­gyil­ko­lásával vádolt Bertrand Cantat rockénekes könnyekben tört ki a tárgyaláson. A litván Vilniusban folyó pert több száz riporter mellett az áldozat szülei: a veterán színész apa és a rendező anya, illetve a vádlott csapata: a Noir Desir rockegyüttes is élőben kísérheti figyelemmel. Az áldozat anyja, Nadine Trintignant szerint megtévesztő a férfi kedvessége.
Bertrand Cantat-ot azzal vádolják, hogy egy durva veszekedés során tizenkilenc ökölcsapással Marie Trintignant halálát okozta. Bertrand Cantat
a tárgyaláson
A francia színészveterán
Tizenkilenc pofon vagy tizenhat híján húsz

"El kellett volna mennem vita közben, nem lett volna szabad kezet emelnem rá" - mondta a bírósági meghallgatáson Cantat, akit nyolc hónapja Litvániában tartanak őrizetben. "Részeg voltam, így történhetett meg, hogy a vita hevében négyszer pofon ütöttem Marie-t" - áll a litván rendőrségen tett vallomásában. Ezzel ellentmond a vád állítása, mely szerint legalább tizenkilencszer ütötte meg ököllel a nőt.

"Minden annyira gyorsan zajlott, soha nem akartam volna, hogy ez megtörténjen. Ennek a kéznek nem szabadott volna felemelkednie" - mondta az énekes kezére tekintve a keddi tárgyaláson.

"Én is elhittem róla, hogy kedves férfi"

Marie Trintignant
a France 2-n adott interjúja közben
Később a bíróság lehetőséget adott Cantat-nak arra, hogy Marie Trintignant családjához, és annak gyerekeihez szóljon: "Szeretem Marie gyerekeit. El akarom mondani nekik, hogy Marie nem a gyűlölet miatt halt meg. Más emberek is vannak a történetben: a feleségem és a gyerekeim" - ennél a pontnál a rockénekes nem bírta tovább folytatni a beszédet, elsírta magát.

"Régen én is elhittem róla, hogy kedves férfi - mondta ezután Marie filmrendező anyja, Nadine a tanúvallomásában - de én ma már tudom, hogy rosszul ítéltem meg őt."

A büntetéshozatal ezen a héten várható. Cantat akár tizenöt év börtönbüntetést is kaphat, ha bűnösnek találják.

Nyílt tárgyalás

A vád kérését, hogy a tárgyalás Trintignant és Cantant magánéletét érintő nyilatkozatok védelmében zárt ajtók mögött folyjon, a vilniusi bíróság - arra hivatkozva, hogy Marie nem tudja megvédeni magát - elutasította. "Ha nyilvánosan a vita, az üggyel kapcsolatos hibákra bármikor fény derülhet" - nyilatkozta Ramutis Jancevicius, bírósági szóvivő. Ezzel az érvvel egyetért Trintignant anyja is: "Marie gyerekei már úgyis minden pletykát olvastak, amit a sajtó a lányom magánéletéről összehordott, és mindannyiunk érdekében fontosabb, hogy tisztázzák ezek alól."

Több mint kétszáz, többségében francia riporter érkezett a litván fővárosba, hogy a tárgyalás menetéről beszámolhasson. Trintignant rokonai, barátai mellett Cantat felesége és a Franciaországban legjobban jövedelmező rockegyüttesének tagjai is beültek a tárgyalásra.