Demszky beleszeretett egy villamosvezetőbe

2007.10.10. 16:20
A Megasztárból ismert Varga „Villamosvezető” Istvánnak a Fővárosi Önkormányzat és a BKV támogatásával jelent meg első lemeze, amit a Deák téri földalatti-múzeumban mutattak be a budapesti főpolgármester részvételével.

Varga István csak egy kisebb, de annál emlékezetesebb kitérőt tett a BKV világából a zeneiparba, de azóta is az 1-es villamos sofőrjeként dolgozik. Most viszont új löketet kapott zenei karrierje.

Meseszerű

„A Fővárosi Önkormányzat felajánlotta, hogy szponzorálják az albumomat, én pedig elfogadtam” – mondta el Varga István az Indexnek. A Deák téri földalatti-múzeumban tartották a lemezbemutatót. „Szigeti Ferenc, a Universal művészeti igazgatója segített abban, hogy ez a lemez megjelenhessen. Bár mindenképpen megjelent volna, az egy plusz, hogy a BKV meg az önkormányzat is támogatott” – mondta az énekes. „Fővárosunkban ritkán születnek legendák, István karrierje viszont meseszerű” - lelkendezett az Universal igazgatója, Rigó Tibor.

Támogatók

Demszky Gábor, a mese egyik főszereplője elmondta, úgy figyelt fel az énekesre, hogy ő nem is nézte a Megasztárt. De a gyerekei igen, és ők rángatták oda a tévé elé, hogy nézze már meg ezt a jópofa előadót, aki mellesleg villamosvezető is. Innen datálódik a kapcsolat. „Varga István bennünket szolgál, nekünk dolgozik, mi pedig segítünk neki” – magyarázta a támogatás okait. Az énekes szemszögéből a kapcsolat úgy jött létre, hogy amikor Varga István elsőként vezethette a Combinót a Blaha Lujza térről (ez az ő kívánsága volt), akkor találkoztak, és Demszky megígérte neki, hogy ha lesz lemez, akkor mindenképpen támogatni fogja.

Saját keretből

Demszky újságírói kérdésre elmondta, hogy nem valószínű, hogy más énekeseket is fognak ily’ módon támogatni, de ha valakinek erre lenne szüksége, az pályázzon a megfelelő helyeken. „Varga István támogatása pályázaton kívül történt az én saját keretem, amiből ezt a célt támogatom. Ezzel egyet érthet velem a budapestiek többsége, remélem ez nem kelt vitát” – magyarázta el.

Egy-két kiló felesleg

Az album címe (Veled utazom) alapján még arra is gondolhatnánk, hogy valójában Varga István egy BKV-reklámarc, de Regőczi Miklóstól, a BKV kommunikációs igazgatójától megtudtuk, hogy ilyen szinten azért még nincs kidolgozva az együttműködés. „Egyelőre úgy támogatjuk az alkalmazottunkat, hogy veszünk tőle pár száz cédét. Ezen kívül egy-két kilóval támogattuk az énekest” – mondta, és a kilókat nyilván nem a testtömgre értette, arra talán nincs is szükség. Kiricsi Karola, szóvivő pedig hozzátette, hogy hamarosan nyílik majd egy BKV-ajándékshop, ahol az UV-villamosos bögréken kívül majd ezt a lemezt is árulják.

Varga István, BKV

Igényes

A sajtótájékoztatón két dalt is meghallgathattunk. Varga István egy másik volt megasztárossal, Baktai Anikóval kiegészülve a Balázs Mór emléktábla előtt előadta a „Csillagok közt járok” és a „Szép ez a világ” című dalokat. A nóták az én ízlésemnek ugyan elviselhetetlenül funkysak voltak, de az énekes szerint nagyon jó a lemez visszhangja. Az is árulkodó, hogy a dalok két arrafelé szolgálatozó rendőrt is becsábítottak a lemezbemutatóra. Egy tinidiszkóba viszont pont el tudnám képzelni a számokat, amiről a kiadó azt nyilatkozta, „nagyon igényes, profi, jól hangszerelt dalok”.

A lemezen a művész saját elmondása szerint 11 popos, funkys dal van, ebből az egyik lírikus, de van rajta blues is. A zenét Kis Pál (nem a borzas) szerezte, akinek munkásságáról Varga István csak annyit tudott elmondani, hogy írt zenéket a Fiestának, meg más előadóknak is.

Nem unalmas

Varga István egyelőre szeretne a közlekedési vállalat kötelékein belül maradni, de biztos benne, hogy valamelyik hivatását fel kell majd hagynia nemsokára. Az egyes villamos vezetéséről azt nyilatkozta, öt éve csinálja, és nagyon szereti azt az útvonalat, ami a közhiedelemmel ellentétben egy kicsit sem unalmas, mindig más és más helyzetek szoktak lenni.

Demszky amennyit késett, annyira sietősen távozott is az eseményről, ezért nem tudtuk bővebben kifaggatni Varga István iránti érzelmeiről. De valahol meg lehet érteni a főpolgármestert, hogy annyira levette a lábáról ez az aranyos, golyószerű figura, hogy saját támogatási keretéből áldozott rá. Elég ha megnézik a cd-borítót, hogy hogyan bújik István a mikrofon mögé, abból minden kiderül.