Sziget-franchise az erdőszélen

2006.07.07. 02:02
A cserkésztáboros pornófilmek hangulata vagy a koncertek spontán keveredése? Mitől más a Volt Fesztivál, mint a Sziget? Sopronban jártunk, még Republicot is láttunk.

A Nagyszínpad és a Cöxkpon Ambient Sátorkert között összefutsz négy általános iskolai osztálytársaddal, két gimnáziumi szerelmeddel, vagy egy tucat munkatársaddal és csatolt részeikkel, és még a Táncdalfesztivál Sátornál sem jársz, amikor kiderül, hogy van még egy eddig soha nem látott másod-unokatestvéred.

Ráadásul lüktet a szemed, a rárakódott fekete mocsoktól ég a nyelőcsöved, és ha egy pillanatra megállsz, hogy kinézz a füsttől, portól és az elfogyasztott sörtől homályos világba, hát látod, hogy ez a monumentális, éjjel-nappal tomboló buli, ez az egy héten át tartó hozdelanyádatis csak egy nagy világvége vurstli eurodisco alapokkal felpörgetett Korda Györggyel, tömd magad hot-doggal és szponzorált purgatóriummal.

Franchise

Sziget-érzés. Na, ez nincs Sopronban, a Lővér Campingben, a Volt Fesztiválon. Vannak viszont fák, végtelen mező, hajnali harmat, meg szolid cserkésztábor-hangulat (vagy cserkésztáboros pornófilm-hangulat, ez már tényleg csak ízlés dolga). Persze ez nem azt jelenti, hogy a Volt nem egy profi szórakoztatóipari létesítmény, hiszen itt is minden szóba jöhető felületet eladtak a szponzoroknak (Még a mobilwc ajtaján is hashajtót kínálgatnak a plakátok), itt is logisztikai hadosztályok szervezik a bulit és itt is hatötven a gyros, csak valahogy a futószalag fogaskerekeinek csikorgó hangját nem lehet olyan hangosan hallani.

A Volt is csak a Sziget-franchise része, de olyan ez, mintha a McDonald's egy apró, alaszkai faluban nyitna gyorséttermet: a Big Mac és sült krumpli ugyanaz, mint belső-Manhattanben, a hangulat viszont nagyon más.

Tömegiszony

Például a Szigeten nem fordulhatna elő, hogy az est sztárfellépőjének koncertjén, a Nagyszínpad előtt felhalmozódott embertömegen keresztül egészen a harmadik sorig tudunk hatolni mindenfajta testi kontaktus nélkül. (Na jó, egyszer egy lánynak nekimegyek, de az direkt van). Kevesen vannak, nincs tumultus, (persze még hétvége sincs), akár az első sorban is táncolhatnánk széles kézmozdulatokkal és csípőkörzéssel a De-Phazz koncertjén, ahol egyébként többen meg is teszik ezt.


Képek!

"És itt nincsenek kopasz, kigyúrt gengszterek" - üvölti túl egy lány a Nagyszínpad basszusait, amikor megpróbáljuk megtudni, hogy ő személy szerint miért is szereti jobban a Voltot a Szigetnél. "És diszkós picsák se nagyon" - teszi hozzá a pasija, már kissé szomorúbban, majd egy határozott mozdulattal elvágódik a földön. Mondtuk, már, hogy csak kettőhetven egy korsó sör?

"Itt semmi esély arra, hogy ha reggel magadhoz térsz, azon kapd magad, hogy összejöttél a szomszéd lánnyal vagy valakivel az osztályból" - árnyalja tovább a képet egy budapesti fiú, majd hosszú és kissé zavaros fejtegetésbe kezd a pécsi és a debreceni lányok közti anatómiai különbségekről, de ezt mi már nem várjuk meg, inkább átnézünk a rocksátorba, ahol állítólag éppen a Republic koncertezik.

Idegen dalt

És akkor, hogy ne csak dicsérjünk: a Nagyszínpadot és a Fedett küzdőtér néven futó rockszínpadot sikerült egymáshoz olyan közel felállítani, hogy a sátorba még akkor is hallani a kinti koncert taktusait, ha odabent éppen veszettül gitárszólóznak, és a tömeg azt üvölti, hogy "Repül a bálna, repül a bálna, ez a parancs, érik a narancs". Ezt a kis kellemetlenséget egyébként nem is viseli jól a Republic: a frontember a De-Phazz miatt többször is levonul a színpadról, hisztizik, és megjegyezi, hogy odakint valaki idegen nyelven énekel egy idegen dalt.

Persze ez senkit nem akadályoz meg abban, hogy könnyezve, meghatódva énekelje, hogy "Ha itt lennél velem, és fognád a két kezem", még a gondosan belőtt kakastaréjjal érkező punkok is összeölelkezve lassúznak, szeretet van, áhítat, és etnorock, mintha csak 1998. lenne.

Odakint eközben már az ezredik hot-dogot tömik meg négyszázért, a Rádió Café sátránál lakossági technora szeletelnek az egyre nagyobb tömegben rajzó fehér vászonnadrágos lányok, és éppen most eresztik le estére a bungee jumping tornyot. Mondom, semmi Sziget-érzés, csak alpesi levegő és vadkemping. Pénteken Kispál és a Borz, Ladánybene, Yonderboi és The Cult, szombaton meg Fun Lovin'Criminals.