Yoko Ono válik emigráns magyar férjétől

2003.12.02. 12:07
Yoko Ono huszonkét évi házasság után válik férjétől, Havadtőy Sámuel magyar származású, amerikai régiségkereskedőtől. Közben a John Lennon gyilkosának dedikált lemezt árulja az a járókelő, aki a merénylet után rátalált.
Yoko Ono és a nála 18 évvel fiatalabb férje szétköltözött, és abban maradtak, hogy elindítják a válást - számol be a Le Figaro, Személyiségek című rovata. A francia lap hasonló értékű felfedezésként adja elő azt a Magyarországon ismert tényt is, hogy John Lennon volt felesége a Beatles-sztár halála után fél évvel ment nőül a hatvanas évek óta Amerikában élő, magyar származású, felkapott lakberendezőhöz és galériatulajdonoshoz.

Yoko OnoHavadtőy Sámuel 1992-ben Yoko Onóval együtt a volt Alkotmány utcában Galéria 56 néven nyitott műkereskedést. Az új régiségboltot Keith Haring amerikai képzőművész életművének szentelt kiállítással avatták fel, a művész egy fehérarannyal borított szárnyas oltárképét a budapesti Ludwig Gyűjteménynek ajándékozták.

A galéria megnyitása után az Ono-Havadtőy házaspár sűrűn látogatott Budapestre. 1998-ban John Lennon litográfiáiból rendeztek kiállítást a Galéria 56-ban. A Beatles-zenész képzőművészeti alkotásait áruba is bocsátották, és a befolyt összeget a Tűzoltó utcai kórháznak ajánlották fel.

Árulják Lennon gyilkosának dedikált albumát

Miközben Jonh Lennon özvegye válni készül a régiségkereskedőtől, a Beatles-relikviák értéke hirtelen megnőtt. A Az énekes 1980 december 8-án, öt órával a halála előtt írta alá az albumot Chapmennek egy koncerten, aki azt a gyilkosság után a közeli utcákban elvesztette. Egy járókelő találta meg és adta át a rendőrségnek. A tárgyalás során fő bizonyítékként szolgált az album, hiszen a gyilkos ujjlenyomata is a borítón van. A rendőrség egy köszönőlevéllel kísérve visszajuttatta a járókelőnek, aki huszonhárom év elteltével mimimum félmillió dollárt kaphat érte.

A tulajdonos négy olyan vásárlóval tárgyalt eddig, aki hajlandó lenne kifizetni az 525 ezer dolláros árat. Péntek óta 85 ezren kattintottak a hirdetésre. Elképzelhető, hogy aukciót rendeznek.

A webszájt vezetője szerint jóval többet is el lehetne kérni az albumért, tekintetbe véve a Beatles-árfolyam jelentős emelkedését: míg Yoko Ono birtokában lévő Double Fantasy című album 460 ezer dollárért talált új gazdára négy éve, ma már sokkal többért lehetne értékesíteni. Lennon Nowhere című számának kézzel írt változata pedig idén a pár évvel ezelőtti értékének négyszereséért kelt el: 455 ezer dollárért.