Elhunyt Csingiz Ajtmatov

2008.06.10. 18:57
Tüdőgyulladásban halt meg a világhírű kirgíz író, akit nemrég jelöltek irodalmi Nobel-díjra.

Hetvenkilenc éves korában egy nürnbergi klinikán kedden elhunyt Csingiz Ajtmatov kirgiz író - közölte a bajorországi kórház. A világhírű író halálát hírügynökségi jelentések szerint az okozta, hogy súlyos tüdőgyulladás következtében a tüdeje felmondta a szolgálatot.

Ajtmatovot május 19-én szállították Németországba tüdőgyulladás és veseelégtelenség tüneteivel. A nürnbergi klinikán az intenzív osztályon ápolták, és hetek óta mesterséges kómában tartották.

Az írót repülőgéppel szállították Nürnbergbe Oroszországból, ahol egy filmforgatásra érkezett május 5-én a Volga-vidéki Kazanyba (Tatárföld Moszkvától 800 kilométerre keletre fekvő fővárosába). Másnap azonban rosszul lett, és az ottani orvosok veseelégtelenséget állapítottak meg nála. Ajtmatov a Rosszija televíziós csatorna forgatócsoportjával utazott Tatárföldre, hogy dokumentumfilmet forgassanak az Évszázadnál hosszabb ez a nap című, világhíres regény írójáról.

A kisregényeivel (Dzsamila szerelme, A versenyló halála, A fehér hajó) a 60-70-es években befutott kirgiz író a zürichi Unionsverlag kiadó közlése szerint már áprilisban is kórházi kezelésre szorult egy brüsszeli klinikán, szédülési rohamok és más, a cukorbetegségéből eredő tünetek miatt.

Május végén jelentették be, hogy Ajtmatov kirgiz írót irodalmi Nobel-díjra jelöli a türk nyelvcsaládhoz tartozó országok kulturális minisztereinek állandó tanácsa.