Dísz zsinóros technodráma

2000.05.15. 14:29
Aki Bay Watch fan, vagy Tudom mit tettél tavaly nyáron (TMTTNY), illetve Még mindig tudom mit tettél tavaly nyáron (MMTMTTNY) rajongó, esetleg oda- és vissza van az amerikai, kultuszfojtogató, többi tinifilmektől, annak biztosan nem fog tetszeni a Doktor Zsiványok, azaz eredeti címe szerint Plunkett and Macleane. Aki viszont szerette a Trainspottingot, esetleg nem feledheti a Sekély sírhantot, vagy betege az Everybody hurts című REM videoklipnek, az imádni fogja a két utonálló puskaporos, csillagszórós, technozenés történetét.
Szeretjük az anakronimusok keltette bizarrságokat
Az utóbbi példák nem véletlenek, hiszen a két férfi főszereplő, a Plunkettet játszó Robert Carlyle és a Macleane-t alakító Johnny Lee Miller már ismerős az említett Trainspottingból. Előbbi, mint az idegbeteg építőmunkás jellemű Begbie, utóbbi pedig, mint a bamba Sick Boy.

. A REM-klipet pedig - több más, díjnyertes MTV klippel és reklámfilmekkel (például a Voda Zap "Buzz", vagy a Lee Jeans féle San Dune-nel) - az elsőfilmes Jake Scott, a szóban forgó film rendezője készítette. Ha belegondolunk, már ez is garancia arra, hogy beüljünk megnézni ezt az 1780-as évek Londonjában játszódó (de egyébként kortalan), úriember-rablókról szóló kalandot.

Liv Tyler sem elhanyagolható
. De sok más okunk is lehet rá, például, hogy szeretjük az anakronizmusok keltette bizarrságokat. A totálisan kiforgatott György-korabeli Anglia ugyanis annyira vicces közhelyekben jelenik meg, látványban és veretes angol beszédben egyaránt, hogy akár egy hóbortos milliomos városszéli, bedíszletezett raktárában is lehetnénk egy techno partin. Persze vannak kosztümök és szépek is, de a rizsporos parókák mégiscsak a pszichobilly korszakra, a piercingek pedig a kilencvenes évek végi testdíszítési őrületre emlékeztetnek inkább.

. Craig Amstrong, a Massive Attack egyik alapítójának zenéje pedig úgy pakolja a látvány alá a pörgést, ahogy az egy bőrálarcos lovagregényhez illik. A Lady Rebeccát alakító Liv Tyler sem elhanyagolható, mint - sifon és zsinór hiányában - a régensnők sorából kilógó felvilágosult makrancos hölgy. Az igazi élmény mégis a férfipáros: mintha ördögbukfenceznének, úgy egészítik ki egymást a játékban, ami pedig izgalmas és cool.

Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy hátradőljünk a székben egy adag Campbell leveskonzerv-sárga energiaitallal, esetleg egy bíbor Red Bullal.

színes feliratos angol romantikus kalandfilm 101 perc, 1999
Rendezte: Jake Scott
Szereplő(k):
Robert Carlyle (Will Plunkett)
Jonny Lee Miller (Macleane kapitány)
Liv Tyler (Lady Rebecca)
Ken Stott (Mr. Chance)
Michael Gambon (Lord Gibson - főügyész)
Alan Cumming (Lord Rochester)
Terence Rigby (Harrison)
Claire Rushbrook (Lady Estelle)