Csak az a szép ződ gyep

2001.03.12. 22:31
Az általában nedves levegőt hozó délnyugati szél a város növényzeténél csak a kozmetikai iparnak kedvez jobban. Valószerűtlenül zöldek a parkok, és nagyon sok van belőlük. A St. James, vagy a Hyde parkban egészen el lehet veszni a galagonya-, hárs-, platán-, és szomorúfűz-rengetegben és a kisebb gyepek is a nyugalom szigetei, ha nem bukkan fel éppen egy Istennek öltözött beszédkényszeres, vagy egy vasárnapi másnapos, amint fegyelmezetten kukába hány. A kikapcsolódás a madárfüttynél és a lósportnál kezdődik, a szórakozás pedig a színházban.
Hyde Park, London
A Covent Gardentől nem messze található a Színházi Múzeum, amelynek gazdag gyűjteményét és időszakos kiállításait is érdemes megnézni itt, ahol maga a színház is múzeumnak számít, a Shakespeare-féle Globe rekonstrukciós darabjaival és Agatha Christie Egérfogójával, ami a világon a leghosszabb ideig folyamatosan játszott színmű.

A biztos programozáshoz meg kell vásárolni a Time Out nevű vaskos helyi programfüzetet, két fontért. Egész hétre szóló tartalmas kiadvány, amely tájékoztat a trendekről, merész hangvételű kritikákat és guide-okat közöl, valamint ritka áttekinthető képet ad a mindenkori klubszcénáról. A Radiohead-es Colin Greenwood kedvenc bárjától a jóga elsősegélyig mindenről informál.

London legkülönösebb hiúsági vására kétségtelenül a több top helyszínen, a The Ministry of Sound, a The Complex, a Mass és a The Imperial Gardens-ben hektikusan zajló Torture Garden produkció. Szofisztikált szado-mazo show, fétis parti, divatparádé és időnként művégtag-fesztivál. Miközben a színpadon zsákvarrótűvel bevarrják egy rockénekes száját, és a sarokban seggrepacsit játszanak Lucifernek öltözött hölgyek, tulajdonképpen normálisan zajlik a felszabadult szexualitás kisebbségének táncparketti élete. Biztos expotcikk, Moszkvában is igény van rá.

A klasszikus zenehallgatás kevésbé tehetős hívei, akik nem engedhetik meg maguknak a tökéletes akusztikájú Wigmore Hall vagy a Barbican Centre hiperdrága koncertjegyeit, majdnem minden nap járhatnak ingyenes déli muzsikára valamelyik templomba, többnyire a Cityben. Ilyen a St Martin-in-the Fields a Trafalgar téren, amelynek kriptakápolnája népszerű galéria, kelta kegytárgybolt, valamint étkezde is található benne, a sírok fölött közvetlenül.