János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A jogvédők bezáratták a Muxtape-et

2008.08.19. 14:38
11 hozzászólás

Bezárt a népszerű Muxtape.com oldal, az üzemeltetők szerint csak ideiglenesen. A Muxtape-en hatalmas mennyiségű zene volt elérhető, amit a felhasználók töltöttek fel, és osztottak meg egymással, úgy, hogy a júzer egy virtuális kazettára válogatta össze az általa feltöltött dalokat, ezeket aztán bárki meg tudta hallgatni.

Így a honlapon lévő több ezer dalt letölteni ugyan nem, csak hallgatni lehetett, viszont a technikailag képzettebb felhasználók akár rögzíthették is a dalokat, ezt a kiskaput zárta be most az amerikai lemezipari szövetség (Recording Industry Association of America, RIAA).

Hétfő óta csak ennyit tudnak elolvasni a Muxtape-re látogatók: "A Muxtape egy időre nem elérhető, amíg a RIAA-val való problémáinkat megoldjuk." Az oldal blogján viszont további infókat találunk, ezek szerint nem fog örökre zárva tartani az oldal, sőt eddig semmilyen művész nem panaszkodott az oldal ellen.

A mostani eset óriási felháborodást keltett a zeneletöltők között, a népszerű Metafilter.com egyik kommentelője például a "zenerajongók elleni hadjáratnak" nevezi a szövetség lépését.

Mint emlékezetes, májusban az orosz szerverről működő Allofmp3.com volt kénytelen becsukni a boltot szintén a RIAA miatt. A szövetség lobbistái a szájt miatt még Oroszországnak a Világkereskedelmi Szervezetbe való belépését is megpróbálták megakadályozni. A RIAA komolyan gondolja a letöltők ellen folytatott harcát, így felhasználók most azt találgatják, melyik oldal lesz a Muxtape után a következő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!