Pénteken kezdődik Glastonbury, aztán meg Roskilde

2008.06.26. 20:43
Az Index fesztiválblogja

A dél-angliai Glastonburyben és a dániai Roskilde-ben kezdődnek az idei nagy nyári rockfesztiválok. Glastonbury péntektől, Roskilde vasárnaptól több száz fellépővel, köztük a legnagyobb sztárokkal, s várhatólag százezret is elérő rockrajongóval.

Glastonburyben több mint húsz színpadon zajlanak majd a koncertek. Tavaly nem volt nagy szerencséje az odelátogatóknak az időjárással, a nagy esők miatt sártengerré változott a helyszín. Ez egyébként már a fesztivál védjegyévé vált, hiszen több alkalommal előfordult már, pár éve vérhas járvány is volt állítólag. Ennek ellenére nagy a rockünnepség, a szervezők tavaly annak is örülhettek, hogy kevesebb volt a bűncselekmény az előző éviekhez képest.

Tavaly Amy Winehouse kezdte a programot a legnagyobb figyelemmel kísért Pyramide Stage-en. Az énekesnő idén nem biztos, hogy fellép, híres egészségügyi problémái vannal, állítólag tüdőtágulása is. A hagyományosan háromnapos fesztiválon tavaly az eseményt záró Who együttes koncertje volt a "nagy szám". Nagy kérdés, mennyire befolyásolja a fesztivál első napját, hogy ugyanezen a napon lesz Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök, politikai aktivista 90. születésnapi koncertje Londonban, ugyancsak nagy sztárokkal.

Idén a fő popzenei húzónevek KT Tunstall, James Blunt, a Raconteurs, Leonard Cohen, Buddy Guy, Billy Cobham, a Panic at The Disco és Roisin Murphy, utóbbi fellép a Szigeten is. Természetesen nagyon számítanak Amy Winehouse-ra, aki a napokban ígérte, hogy összeszedi magát végre.

Vasárnap indul és csaknem egy héten át tart a dániai Roskilde-fesztivál, amit 1971-ban rendeztek meg először. Összesen több mint kétszáz fellépőre számítanak itt is, többségében dániai előadókat. A nemzetközi sztárok közül ott lesz a brit The Chemical Brothers, az amerikai Gnarls Barkley, valamint Jay Z, továbbá a Judas Priest, a Radiohead és a Slayer. A blues és a soul veteránja, Solomon Burke és Neil Young is fellépnek. A fesztiválon 2000-ben tragikus baleset történt, a túlságosan mozgásba jött tömeg 9 fiatalt tiport halálra a Pearl Jam koncertjén. A fesztivál plakátjai idén megjelentek a budapesti hirdetőtáblákon, közlekedési eszközökön is. (MTI)