Vízágyúval lőtték a tömeget Hegyalján

2009.07.16. 14:12 Módosítva: 2009.07.16. 14:13
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Machine Head, Faithless DJ set, Basement Jaxx, Ignite
Tovább »
Napijegy
4990-6900 Ft
Bérlet
12500-17900 Ft
Sátorozás
van, bérlettel ingyenes
Sör
350 Ft.
Lángos
300 Ft.
 

Az nem biztos, hogy a 10. Hegyalja fesztivál lesz az idei első olyan buli, ahol nem fog szakadni az eső, de hogy ez indul a legmelegebb időben, az biztos. Az első napon még az is könnyen pecsenyére sült, aki az árnyékban henyélt, a jegyekért sorban állókról meg ne is beszéljünk. A meleg ellen még a tűzoltóság is védekezett, illetve védte az embereket: konkrétan vízágyúval lőtte a fesztiválozókat. Nem lacafacáztak sima útlocsoló-autóval, mint a Szigeten, egyenesen fegyverrel mentek az ezért rettenetesen hálás népnek.

Ha már esőmentes volt az első nap, akkor már legyen széndioxidmentes is. Régebben már beszámoltunk róla, gerillakertészeket toborzott a Hegyalja szervezőség, hogy a panelházak közé minél több zöld területet varázsoljanak, még ha hivatalosan mindez illegális is. Nos, ezt az akciót rendkívül eredményesnek minősítették, még Richard Reynolds is elismerését fejezte ki, ami nagy szó, mivel az úriembert a gerillakertészet egyik nagy alakjaként ismerhetik jópáran a világban.

A következő lépés a tiszta környezet érdekében a könnyen, szennyezésmentesen lebomló anyagok használata. Az első ránézésre teljesen hétköznapi műanyag söröskorsók állítólag nem okoznak majd örömet a jövő régészei számára, már ha egyáltalán kinn maradnak a természetben, ugyanis ilyen gyorsan leszedegetett asztalokat még nem láttam egy fesztiválon sem.

A legnagyobb lépés ebben a ZeroCo2-mozgalomban a 22:04-kor, a Kispál és a Borz koncertje előtt bekövetkező „tiszta áramra" való átállás volt. Előzetesen megsúgták, hogy lesz valami ilyen, így azt vártam, hogy majd az átállás pillanatában kialszanak a fények, elkezd óbégatni mindenki, aztán nagy dirrel-dúrral megjön a környezetbarát elektromosság, de nem. Visszaszámoltak, aztán annyi, tiszta árammal szórakozunk.

Hogy egész pontosan mit jelent ez a „tiszta áram"? A nem messze lévő Felsőzsolcán működik egy szélerőmű, és hivatalosan a Hegyalja összes elektromos berendezése erről működik már. Arról most ne kezdjünk el vitatkozni, hogy az erőmű felépítéséhez mennyi széndioxidot bocsátottak ki, mert az erős szőrszálhasogatás lenne, inkább örüljön mindenki, hogy nem piszkosan fesztiválozik, még ha látszólag csupa por is mindene.

Mellesleg sokan vannak, ráadásul azt vártam, hogy majd jön a rengeteg hínárhajú rocker, de tévedtem. Persze van belőlük is szép számmal, de akár az Orfű közönségének is elmenne a tömeg nagy része kinézet alapján. A szervezők közleménye szerint több éve nem fordult elő, hogy meg kellett volna nyitni a pótkempinget, idén már ez is megtörtént, ráadásul mindezt nem is az első napon történt, hanem a nulladikon.

Árakról csak annyit, hogy nagyjából átlagos fesztiválárakon lehet bent vásárolni mindent. Egy korsó sör 350 forintba kerül, a bor decije 140-től 240 forintig változik, de a világörökség részeként számon tartott Tokajban akár 2000 forintért is kóstolhat, aki erre vágyik. Ásványvíz 200, félliteres üdítő 300, rostos gyümölcslé 350 forintba kerül. Ételek is a szokásosak: gyrosért 800-at, pizzaszeletért 500-at, lángosért 300-at kell fizetni.