Elsüllyed a sok lemeztől a lakás

2009.07.18. 16:52 Módosítva: 2009.07.18. 16:58
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Machine Head, Faithless DJ set, Basement Jaxx, Ignite
Tovább »
Napijegy
4990-6900 Ft
Bérlet
12500-17900 Ft
Sátorozás
van, bérlettel ingyenes
Sör
350 Ft.
Lángos
300 Ft.
 

A Faithless már többször járt Magyarországon mint zenekar, dj-zni viszont még sosem jöttek. Idén is csak pár helyen táncoltatta meg a közönséget Siter Bliss és Maxi Jazz, az egyik ilyen a Hegyalja fesztivál volt. Koncert előtt nem sokkal sikerült velük pár szót váltani az öltözőjükben, ahol először lekapcsolt villanynál akartak interjút adni, de végül a fotózásba is belementek.

Ti vagytok a nagyszínpad pénteki headlinere, mire számíthatunk?

Maxi Jazz: Tényleg? Senki sem lép fel már utánunk? Azt hittem még lesznek. Biztos, hogy nem? Hmm. Na gyere, megmutatom mit játszom (azzal odafordítja a laptopját, és elkezdi mutogatni a playlistet) Látod, én kezdek, ezeket a számokat fogom játszani. Először egy kis hiphopot nyomok, majd átváltok táncolhatóbba, még rakok bele egy kis rock&rollt is, rákeverek egy kis reggaet, utána meg átmegy az egész house-ba, de készültem egy kis funkyval is.

Az igaz, hogy az új albumról is játszotok?

Maxi Jazz: Én biztos, hogy nem.

Sister Bliss: Szerintem én fogok. Majd még kitalálom úton a színpad felé.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Akkor, ha már itt tartunk, hogyan álltok az új lemezzel?

Maix Jazz: Még van mit alakítani rajta, nincsen teljesen kész, úgyhogy inkább titokban tartjuk a részleteket, de remélem, hogy jövőre ki tud jönni.

Sister Bliss: Szerintem is jövőre esélyes, az ősz már túl közel van, szóval szerintem inkább a jövő év elején, közepén fog megjelenni.

Mit gondoltok, most könyebb érvényesülni Angliában, vagy amikor elkezdtétek a zenélést?

Maxi Jazz: Most ezerszer könyebb. Ma már csak annyit kell csinálnod, hogy fogod a laptopdat, feltöltöd valahova a zenéd, és még nagyon abba sem kell energiát feccölni, hogy értesítsd az embereket, hogy kiraktál valami újat, mert valaki azonnal észreveszi, és telekürtöli vele a világot. Szóval én csak ülök otthon, feltöltöm, és eljut a világ összes pontjára.

Akkor nem is fogtok már hagyományos lemezeket, CD-ket kiadni?

Maxi Jazz: De, mindenképpen. Azt még nem tudom, annak van-e értelme, hogy kiadjunk egy szimpla CD-t, de nagyon sok ember szereti még a mai napig a kezében tartani a terméket, és sokan érzik úgy, hogy egy zene onnatól az övék, ha megfoghatják.

Sister Bliss: Viszont valami kell, hogy megkülönböztesse a többi CD-től, hogy valami pluszt kapjon az, aki megveszi a hanghordozót. Tudod, olyan ez, mint hogy egy ásványvízből is szívesebben veszed meg azt aminek szebb a csomagolása. Egy limitált változatot mindenképpen ki szeretnénk adni, és lesz vinyl verzió is.

Az előző albumotok a To all New Arrivals a gyermeked születése után nemsokkal jött ki, a címmel egyébként ezt anno neki dedikáltad?

Sister Bliss: Pontosan, hiszen ő is akkor érkezett, de végül is a többi újszülöttnek is szólhat ilyen alapon.

Gondolom a fiad nagyon hiányzik, mikor úton vagy.

Sister Bliss: Persze, és úgy még rosszabb, hogy tudom, neki is hiányzom. Mikor otthon vagyok mindig szalad hozzám, hogy "jaj anyu, nagyon hiányoztál", aztán mikor elmegyek akkor is sír. Viszont ha otthon vagyok akkor meg semmi áron nem akar menni oviba, alig lehet erre rákényszeríteni, de érdekes, hogy amikor nem vagyok vele, akkor meg nem mondogatja az otthoniaknak, hogy hol az anyukája, csak látszik rajta, hogy hiányol. Végülis így nőtt fel. Kemény kis kölyök, szóval szerintem jövőre már elkezdem magammal vinni ide-oda, szerintem baromira élvezné a közeget, jól ellene.

Maxi Jazz, mi is van a jogosítványoddal?

Maxi Jazz: Jaj ne is mondd, elvették és nem úgy áll a helyzet, hogy egyhamar visszakapom, teljesen bele vagyok betegedve, megrögzött száguldozó vagyok.

Akkor most mi lesz?

Maxi Jazz: Várok. Az mondjuk baromira vicces, hogy én csak Angliában nem vezethetek. Amint kiteszem a lábam a Szigetországból, azon nyomban a volán mögé ülhetek, és hódolhatok a kedvenc hobbimnak.

Hogyhogy már nem vinylről játszotok?

Sister Bliss: Nagyon szerettem vinylről is játszani, de rá kellett jönnöm, hogy nagyon macerás egy turné során cipelni őket. Ráadásul a lemezek nagyon kényesek, csomó helyen nincsenek megfelelő körülmények ahhoz, hogy megfelelően tárold őket. Csak hogy egy példát említsek, történ már velem olyan, hogy a ritkaságszámba menő lemezeimet valaki söralátétnek használta.

Maxi Jazz: Én meg egyszer olyan helyen játszottam, ahol nem tudtam letenni a lemezeket, mert olyan vastagon állt a port, hogy agybajt kaptam már csak attól is, ahogy elképzeltem, hogy a porba süllyed a cucc.

Akkor ti igazi nagy vinylmániások vagytok?

Sister Bliss: Igen, a házam tele van lemezekkel, félő, hogy lassan lesüllyed, pedig nem is Velencében élek, de a viccet félretéve elképesztő mennyiségű lemezem van otthon.

Maxi Jazz: Hasonlóképpen, lassan nálam is betelik a lakás.