Határmenti Világzenei Fesztivál Panyolán

2009.07.20. 14:29
Az Index fesztiválblogja

Észak-Alföldön, a Szatmári-síkságon a Tisza-Szamos-közben közvetlenül a Szamos folyó jobb partján, található Panyola, ahol alig több mint hatszázan laknak. Itt rendezik meg immár negyedik éve a sok szempontból rendhagyó Határmenti Világzenei Fesztivált július 24-25-én, amely a magyar-ukrán-román hármas határ hagyományos kultúrájába enged betekintést.

A kis község közepén található majd a kézművesek utcája, ahol többek közt bemutatkozik a híres Erdélyi Kézműves Céh is olyan portékákkal, amelyek főleg a nagyvárosi látogatók számára igazi ritkaságok, egyedi kuriózumok. A kézzel készített áruk mellett helyi kiállítások és gyerekprogramok várják a látogatókat.

Számos aktív kikapcsolódási lehetőség is kínálkozik majd. Kenuzás, tutajozás az Öreg-Túron, strandolás a Tisza és a Szamos lapályain, biciklizés a folyók töltésein, vagy egy lovas kocsis forduló a Panyolai Elíxír bölcsőjéhez pálinkakóstolóval egybekötve.

Persze zene is lesz, olyan együttesek lépnek majd fel a fesztiválon, mint az Ethnokol zenekar, a Szászcsávásról származó Nadara együttes, a Magyarpalatkai Banda, a Tárkány Művek zenekar, melyben szerves egésszé áll össze az improvizatív jazz és a tradicionális magyar népzene. A Jeszenszky István által fémjelzett Új Világok Hangjai igazi világjáró zenei utazásnak ígérkezik Új-Delhitől hazánkig. A szombat estét a Lippentő Táncegyüttes vezeti fel egy igazán különleges táncprodukcióval, melyet a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusaiból összállt Szalonna és Bandája kísér majd.