Vágtázó Halottkémek a Mátrában

2009.07.21. 11:04
Az Index fesztiválblogja

A cím picit csalóka, ugyanis a VHK már hivatalosan nem létezik, viszont a Vágtázó Életerő igen, ami a a dobos kivételével meg is egyezik az 1975-ben alakult és 2000-ben feloszlott zenekar legutolsó felállásával. Az újraéledt csapat idén csupán egy fesztiválkoncertet ad, méghozzá a Fekete Zajon a Mátrában.

Vágtázó Életerő
Vágtázó Életerő

Grandpierre Attila, az együttes énekese így mutatja be a régi-új zenekart, és az árpilisi koncert óta megszerzett élményeket:

"A mai fogyasztói társadalom a túlvilági, lelki és szellemi élet és a földi, testi létezés közötti határt nagyon alacsonyan szabja meg, a béka egy bizonyos testrésze alatt körülbelül. Ez azt jelenti, hogy kényszeréletet él az ember. Minél alacsonyabban szabják meg azt a határt, annál jobban, annál több embernek szüksége van rá, hogy beleszagoljon, milyen az élet valójában, igazából. (...) A Vágtázó Életerő a földi világ, evilág és a túlvilág közötti határt nem a béka feneke alá teszi, hanem az egek magasába röpíti, így lesz a tetszhalott kényszer-életből teljes erejű, emberhez méltó élet. Az élet sokkal több, és sokkal fontosabb, mint amit a modern világ szemellenzői között látni lehet belőle. Kaput nyitunk a sorsszerű teljességben fürdő életre.

Mi azért zenélünk, hogy ezt megmutassuk, és belepillantsunk abba, hogy az élet eredeti magassága mit jelent a számunkra, mert a túlvilág és a földi világ egy és ugyanazon világnak két része, amely ráadásul szerves, egységes egészet alkot.

A Vágtázó Életerőn, és számtalan más magyar zenekaron kívül fellép még itt augusztus 6 és 8 között Justin Sullivan és Dean White, akiket a New Model Armyból ismerhetnek sokan. Pontos beosztás még nincs, de a fellépők listája megtekinthető a fesztivál weblapján.

A helyszín egész pontosan Mátrafüred-Sástó, azon belül is a Mátra kemping lesz, ami kb. 10 kilométerre van Gyöngyöstől, és 536 méterre a tenger szintjétől, lényegében bent az erdőben, egy kirándulóterület közepén.