A Vágtázó Életerő is fellép északon

2009.08.04. 12:40 Módosítva: 2009.08.07. 21:27
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
Napijegy
1000 Ft
Bérlet
2500 Ft
Sátorozás
nincs
Sör
280 Ft.
Lángos
250 Ft.
 

Az országos nagy fesztiválokkal mindenki tisztában van, viszont rajtuk kívül is rendeznek egy csomó kicsit, most hétvégén konkrétan hármat is, és mindet Észak-Magyarországon. Nézzük ezeket mondjuk olyan sorrendben, hogy melyik van a legközelebb Budapesthez.

Justin Sullivan
Justin Sullivan

Egyértelműen a Fekete Zaj, amit Mátrafüred-Sástón rendeznek meg, kábé 90 kilométerre a fővárostól. Itt lép fel egyedül nyáron a Vágtázó Életerő, amit nyugodtan nevezhetőn a legendás Vágtázó Halottkémek reinkarnációjának. Grandpierre Attila és csapata ide is több órás koncerttel készül, ahogy tette azt áprilisban a Petőfi Csarnokban. A másik nagyobb fellépő már külföldi, méghozzá Justin Sullivan, akit a New Model Army vezérének ismerünk, most akusztikusabb hangvételű szólóprodukciójával érkezik, viszont kísérőtársa az a Dean White, aki az anyazenekarban is együtt zenél vele, tehát itt lesz a NMA fele. Külföldi lesz még a Temesvárról érkező black metal Negura Bunget, akiket a brit híres Terrorizer extrémzenei magazin is nagyon szeret. Rajtuk kívül itt lesz még a magyar stoner színtér fele, illetve az Isten Háta Mögött, az MZ/X, vagy a szökő évente egyszer fellépő, de kiváló etnometált (nem, nem a béna fajtát, hanem a súlyosat) játszó gödöllői Aebsence. A programot kéz- és lábtörések is formálták, ugyanis az Angertea az előbbi, a Last Days Of Jesus utóbbi miatt nem tud fellépni. A buli csütörtökön kezdődik, és szombatig tart két színpadon, egy hegyen, erdővel körülvéve, egy tó mellett, mondhatni festői környezetben. Több infó itt.

A következő helyszín Verpelét, ami Mátrafüred-Sástótól öt falunyira van, de meg lehet úszni négyből is, ha valaki bevállalja, hogy átmegy a Mátrán, és nem csak a lábánál lavírozik. Itt rendezik meg nem is először a Bor-Rock Fesztivált (a nevét a környező borvidék miatt kapta). Ez nem olyan nagyszabású, mint az először megrendezett fenti Fekete Zaj, ez inkább a családi hangulatra fekszik rá. Kétnapos lesz, a programok pénteken kezdődnek egy színpadon. A legnagyobb, és egyben a feszt történetének első külföldi neve idén a svéd Sonic Syndicate, de az tuti, hogy nem rajtuk lesznek a legtöbben, hanem a helyi erőnek számító Roadon, vagy a nem idevalósi, de haver Subscribe-on. Rajtuk kívül lesz még Ossian, Beatrice, meg Dalriada, hogy csak a több embert vonzó csapatokat soroljuk. Még több információ itt.

Az utolsó állomás Miskolc. Itt lesz a harmadik Gyár Fesztivál, ami egy háromnapos rendezvény, tehát csütörtöktől indul a Factory Sport Arénában. A fesztivál legmeglepőbb dobása a FreshFabrik koncertje, ugyanis tavaly a Petőfi Csarnokban elbúcsúzott a magyar közönségtől a régen tömegeket vonzó modernrock-csapat, de most mégis itt van, kíváncsiak leszünk milyen felállással. A nagyobb nevek rajtuk kívül: Irie Maffia, Fish!, Remorse, Black-Out, Kowalsky Meg A Vega, Subscribe, 30Y, The Idoru. Részletes program itt.